A hívők pornót találtak a katedrális honlapján

A hívők pornót találtak a katedrális honlapján

Egyik napról a másikra pornó oldallá változott egy svéd katedrális weblapja.

Ami Budapestnek a Lánchíd, Párizsnak az Eiffel-torony, Rómának a Kolosszeum, az a Svédország középső részén található városnak, Linköpingnek a 800 éves katedrális. A svéd település fő látványosságának internetes megjelenése során igyekeztek könnyen megjegyezhető domain nevet választani. A domkyrkan szó svédül katedrálist jelent, így a svéd nemzeti domaintérbeli domkyrkan.se cím lett volna legalkalmasabb, de ez már foglalt volt, ezért a honlap megalkotásakor az .nu végződés alatt a domkyran.nu címet választották a fejlesztők. (Az .nu végződés alatt főként turisztikai célú honlapok találhatóak.) Évekig működőtt is a domkyrkan.nu címen a katedrális honlapja, amikor egyik napról a másikra freksók és a miserend helyett telt női idomok és fogadták az érdeklődőket a címen. Egyházi és világi körökben nagy felháborodást keltett az eset és rögtön arra gyanakodott mindenki, hogy törvénytelenség áll a háttérben, így a rendőrségen feljelentést is tett a helyi egyházi vezető. Mint később kiderült semmilyen törvénybe ütköző dolog nem történt, mindössze annyi, hogy az egyházi honlapot készítő vállalkozás elfelejtette befizetni a domain név megújítási díját, így az újra regisztrálhatóvá vált. A címre annak felszabadulását követően azonnal lecsapott egy erotikus tartalomszolgáltatással foglalkozó német vállalkozás, amely még aznap egy pornófilmek kereskedelmére szakosodott honlapot töltött fel a domain alá. Miután ez kiderült a nyomozást bűncselekémny hiányában a helyi rendőrség lezárta. Magnus Rasten, az ügyben eljáró nyomozó az eset lezárását követően a Östgöta Correspondenten helyi napilapnak adott nyilatkozatában "hihetetlenül trágárnak" minősítette a templom webcímét megöröklő honlapot. Az egyházi épület a jövőben linkopingsdomkyrka.se (Linköpingi Katedrális) címen lesz elérhető.

Az eset nem egyedi

Számos cég szakosodott arra, hogy a meg nem újított neveket ismét bejegyzi és azokat eladásra kínálja fel a korábbi tulajdonosoknak vagy profitál az oldalra szokott látogók forgalmából. Az ilyen webcímek általában kétféleképpen folytatják pályájukat. Sokszor erotikus tartalommal töltik fel a frissen megszerzett címet és a korábbi tulajdonosban és a címhez szokott látogatói körben megdöbbenést keltve kényszerítik ki a visszavásárlást.
A spekulánsok másik csoportja a domainhez tartozó oldalra rakja fel a visszavásárlási díjat. A webcím a korábbi tulajdonos konkurensei számára is hasznos lehet, így sokszor a versenytársaknál kötnek ki az ilyen címek.
A spekulatív céllal bejegyzett domain nevek harmadik csoportja – amely a legnagyobb arányt jelenti – ismét a süllyesztőben végzi, mert azokat senki nem vásárolja vissza.

menu
menu