A Google Csehországban is kiegyezett

A Google Csehországban is kiegyezett

A Google egyre intenzívebb jogérvényesítési tevékenysége keretében egy cseh magánszemélytől nemrég - peren kívüli megállapodás útján - megszerezte a google.cz használati jogát.

A keresőszolgáltatásáról világszerte ismert és népszerű amerikai vállalkozás a jelek szerint Csehországban is megelégelte, hogy a „google” megjelölésből egy tőle teljesen független személy húzzon hasznot. 2006. augusztus 15-ei sajtóközleményében a Google Inc. megerősítette, hogy megszerezték a „cseh google” használati jogát, azonban a tartománynév mind a mai napig a korábbi használó weboldalára mutat.

Peren kívüli megállapodás

Tomáą Schel, aki a „google” megjelölést 2000-ben regisztráltatta a cseh országkód alá (.cz), a látogatókat automatikusan saját, szintén keresési szolgáltatást nyújtó portáljára irányította át, amely a globalsearch.cz domain név alatt érhető el. A cseh internet-felhasználók véleménye egységes volt abban, hogy Tomáą Schel keresési szolgáltatása nem említhető egy lapon a Google által kínált szolgáltatással. Ahogyan arról a domainabc.hu 2005. novemberében is hírt adott, Csehországban online-mozgalom indult annak érdekében, hogy a kevésbé tájékozott internetezők figyelmét felhívják arra, hogy a google.cz alatt nem a Google szolgáltatásai érhetők el.

Érdekes ugyanakkor, hogy a google.cz átirányítása a korábbi tulajdonos globalsearch.cz alatti oldalára mind a mai napig nem szűnt meg, sőt, technikai kapcsolattartóként még mindig a korábbi tulajdonos van megjelölve. Egyelőre csak az ismert, hogy a google.cz 2006. augusztus 10-én került át a Google használatába, és annak regisztrációs díját egészen 2013-ig kifizették. A Czech Business Weekly lap ezekkel a furcsaságokkal, és a tranzakció részleteivel kapcsolatos megkeresését Tomáą Schel a következővel hárította el:

„Nem áll módomban nyilatkozni a peren kívüli megállapodás részleteiről, köt ugyanis a szerződés titoktartási záradéka.”

A Google szerint a fenti állapot a „közeljövőben” meg fog változni, és a felhasználók a tartománynév alatt hamarosan már cseh nyelven tudják igénybe venni a cég – eddig más domain név alatt elérhető – már jól ismert szolgáltatásait.

Tomáą Schel egyébként 2000-ben nemcsak a google.cz-t regisztráltatta, hanem az o2.cz domain nevet is. Ennek használata ellen a cseh vezetékes- és mobiltelefon szolgáltató, a Telefónica O2 Czech Republic korábban már tiltakozott, azonban e vonatkozásban egyelőre nincs semmilyen konkrét hír bármilyen eljárásról vagy egyezségről.

A Google Csehországban terjeszkedik tovább?

Egyesek a Google cseh országkódos domain nevének megszerzésére tett erőfeszítéseiből arra következtetnek, hogy az amerikai vállalat az eddigieknél határozottabban kíván megjelenni Csehországban. A Google csehországi megjelenéseit koordináló PR cég ugyanakkor elhárított minden erre vonatkozó megkeresést:

„Jelenleg is növeljük befektetéseinket a kelet-európai térségben, és tisztában vagyunk azzal, hogy milyen jelentős előnyökkel járna tevékenységünk kiterjesztése a Cseh Köztársaság területére” – tolmácsolta a PR cég tanácsadója a Google hivatalos álláspontját.

Cseh IT szakértők és internetes források szerint Lengyelország mellett Csehország a legesélyesebb arra, hogy a Google ide telepítse a közép-kelet-európai térséget kiszolgáló telefonos központját.

És Magyarország?

A Google Magyarországon 2005-ben Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft. néven, huszonötmillió forintos jegyzett tőkével céget alapított. Akkor ebből többen azt a következtetést vonták le, hogy a Google Magyarországon is tervez komolyabb befektetéséket. Mint utóbb kiderült, az amerikai vállalkozás sokkal komolyabb mértékben fektetett be Ukrajnában, Szlovákiában és Lengyelországban, mint hazánkban.

Forrás: Czech Business Weekly

menu
menu