A Facebook Montenegróért küzd

A Facebook Montenegróért küzd

A Facebook a számára különösen értékes domainért indult jogi csatába.

Facebook nemrég panaszt nyújtott be az ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) Választottbíróságánál amelyben a montenegrói tartomány alatt bejegyzett Facebook.me domain név iránti igényét fogalmazza meg. A cég a Facebook védjegy kizárólagos tulajdonosa. A vitatott domain név az összetéveszthetőségig hasonló a védjeggyel ezért több mint nyilvánvaló, hogy a Facebook fogja nyerni ezt az ügyet, azonban a vita lezárásáig nem tudja használni a meglehetősen releváns domaint. A webcímet az Egyesült Arab Emirátusokban lakó Amjad Abbasz foglalta le 2008. augusztus 18-án. A regisztrációra két nappal azután került sor, hogy a nyilvánosság számára elérhetővé vált a montenegrói végződésű domain nevek regisztrációja.

Különösen fontos domain

A facebook számára különösen fontos a domain megszerzése két okból. Egyészt a domain különös jelentése miatt: a fb.me címet a cég számos helyen rövidített domainként használja másrészt angolról fordítva facebook-olj engem jelentéssel bír. Amennyiben az angol köznyelvbe a google-hasonlóan beágyazódik igeként a facebook méginkább erősödni fog domain jelentősége a közösségi portált üzemeltető cég számára.

Montenegró túlnőtte Szerbiát

Az egykori “nagy” Jugoszlávia 1992-es széthullása után kikiáltott Jugoszlávia 2003-ban szűnt meg véglegesen, amikor Szerbia és Montenegróra változtatta nevét. Ez az államalakulat 2006-ban oszlott fel Montenegró kiválásával. Szerbia számára az .rs, Montenegró részére a .me végződés került kiosztásra. Az .rs domaintérben két év alatt 55600, a .me domaintérben 320 000 azonosítót foglaltak le. A montenegrói domaintér sikere az Me szó sikerében rejlik. Ezen szócskával beszédes domain nevek képezhetőek. Pl. call.me (hívj fel engem).

 

További információk érdekességek az .me domain tartományról: http://en.wikipedia.org/wiki/.me

 

facebook: aki számít rajta van.
facebook: aki számít rajta van.

 

menu
menu