A domain név tulajdonosa az állam – döntött a bíróság

A domain név tulajdonosa az állam – döntött a bíróság

A hatóságok által már túlságosan is jól ismert John Zuccharini nem tudta bebizonyítani igazát, így veszített.

John Zuccarini neve újra előkerült egy régebbi üggyel kapcsolatos legújabb döntés során. Zuccarini az ellen küzdött, hogy az ügyet évekkel ezelőtt lezáró döntést a nyertes DS Holdings végrehajthassa. Az ügyben a DSH az Office Depot vállalat megbízottjaként vett részt, még a 2000-es évben. Zuccarini-t a bíróság bűnösnek találta domain névvel való visszaéléés elkövetésében, ugyanis az ő tulajdonában volt található a panaszos domainnevétől csak egy „e” betűvel eltérő officdepot.com domain. Az ügy felderítési szakaszában kiderült, hogy Zuccarini 248 egyéb domainnel rendelkezik. A Zuccarini ellen kiszabott büntetés fejében ezeket a domainneveket a DSH árverésre bocsátotta, illetve csak szerette volna, ugyanis az ügy, Zuccarini fellebbezése miatt egészen mostanáig elhúzódott.

2007-ben döntött úgy az észak-kaliforniai kerületi bíróság, hogy Zuccarini domainnevei helyileg kaliforniai székhelyű személyes tulajdonnak minősülnek, így lefoglalhatóak a kiszabott büntetés beteljesítésének fejében. A DSH így elkezdte megtenni a domainek átvételéhez szükséges hivatalos lépéseket. Zuccarini azonban megfellebbezte a bíróság döntését, mivel nem értett egyet azzal, hogy az a domainneveit kaliforniai tulajdonnak minősítette. A bíróság legújabb döntése megerősítette az előző döntést, amit azzal indokolt, hogy mivel a Verisign (a .com domainnevekért felelős regisztrátor) is észak-kaliforniában található, így a domainneveknek is kaliforniai személyes (bár megfoghatatlan) tulajdonoknak kell lenniük.

Azoknak, akik esetleg nem találkoztak volna ezidáig John Zuccharini nevével, íme itt az úriember viharos múltjának pár részlete:

2003-ban a hatóságok a „Domainnevek tisztaságáról” (azok igazságtartalmáról) szóló törvény megsértéséért letartóztatták. Zuccharini több ezer olyan domainnévvel rendelkezett, melyek ismert márkák neveitől csak kicsiben eltérő, azok „elgépelt” változatai voltak. Ezek felnőtt oldalak százait nyitották meg, ha egy felhasználó gyanútlanul valamelyikre tévedt. A szigorú törvény szövetségi bűnténynek minősíti az ilyen cselekedeteket, így Zuccharini „a felhasználókat megtévesztő módon obszcén tartalmú oldalakra történő szándékos irányításának” valamint „kiskorú személyeket a számukra veszélyes internetes tartalmak felé történő szándékos irányításának” vádjával rövid úton börtönben találta magát. Zuccharini 2 évvel később, 2005-ben szabadult.

menu
menu