A cseh elnökség címe nem az államé

A cseh elnökség címe nem az államé

A eu2009.cz domaint a egy magánszemély birtokolja. A cseh külügyminisztérium már lépéseket tett annak érdekében, hogy megszerezze a címet.

Az Európai Unió soros elnöki tisztségét 2009-ben a Cseh Köztársaság fogja betölteni. Azonban már most felbukkant egy ezzel összefüggő probléma. Az elnöki tisztséget betöltő országok szabványos formájú internet-címe Csehország esetében a www.eu2009.cz lenne. Ezt a címet viszont jelenleg nem a cseh állam birtokolja, hanem egy magánszemély: Lukas Novák, egy prágai web-designer – írja a Právo internetes magazin.

A külügyminisztériem szóvivője szerint a minisztérium már tett lépéseket annak érdekében, hogy megszerezze a címet. Vít Kolar, a minisztérim szóvivője úgy nyilatkozott a napilapnak, hogy az állam megoldja a problémát, mivel nem látja semmi akadályát annak, hogy a minisztériem megkapja a domaint. "A cím láthatóan spekulációs céllal lett bejegyezve, másról nem is lehet szó. Együtműködünk az Informatikai Minisztériummal, hogy megkapjuk a domaint", mondta a szóvivő.

Novák, a jelenlegi tulajdonos, kész eladni a címet. A misztérium szóvivője szerint azonban az államnak nem kell megvennie a domaint. "A törvény ismeri azt a tényállást, amikor valaki egy védjegyet pusztán spekulációs céllal jegyez be" – vélekedik a szóvivő.

A napilap által megszólaltatott jogász szerint viszont a Cseh Köztársaságban nincs kifejezetten az internetes címekre vonatkozó szabályozás. A regisztráció a gyakorlatban a CZ.NIC által kiadott szabályok szerint folyik, ez azonban nem törvény. A társaság igazgatója, Ondrej FIlip szerint egy domaint akkor lehet elvenni tulajdonosától, ha azon az valótlan vagy törvénysértő információkat jelentet meg. Az igazgató úgy gondolja, hogy az államnak a domainnel problémái lesznek. "Nehéz lesz bizonyítani, hogy ez egy ismert márka vagy valami hasonló, ami miatt zavaró vagy megtévesztő lehetne hogy nem az található a címen, amit az állam szeretne."

menu
menu