A Coca-Cola lemaradhat a cocacola.eu-ról

A Coca-Cola lemaradhat a cocacola.eu-ról

Az .eu domain tartomány számos

December 7-én 11 órától igényelhetőek az európai uniós domaintartomány, az .eu alatti domain nevek. Az első szakaszban egy szűk kör számára nyílt lehetőség a webcímek lefoglalásra. A védjegyek birtokosai kérhetnek védjegyükkel azonos címeket, illetve a települések igényelhetik a településnévvel azonos címeket, valamint az állami intézmények kérhetik az intézmény nevével azonos domain nevek regisztrációját.
Már az első napon kiderült, hogy számos cég és magánszemély kizárólag azért kérte egy-egy karakterlánc védjegykénti bejegyzését, hogy az .eu domain tartomány kiosztásának első körében webcímeket foglalhasson. Bár a benyújtás pillanatában még nem kellett igazolnia a kérelmezőknek a védjegy tényleges birtoklását, azonban feltételezhető, hogy a domain nevekre pályázók – a magas regisztrációs díj miatt – csak megalapozott igényeket nyújtottak be a regisztrátoroknak.

A korábban felsült cégek bebiztosították magukat

A domain bejegyzéseket tanulmányozva néhány érdekes domain igényt találtak munkatársaink. Az megállapítható, hogy azok a cégek, akik korábban domain ügy kapcsán "megégették magukat", most különösen odafigyeltek a webcímeik bejegyzésére. A zwackunicum.com és az unikum.hu ügyében felsült Zwack Unicum Rt. az unicum.eu-ra vonatkozóan elsőként és egyetlenként adta be a kérelmét.
A Decathlon nevű, sportfelszereléseket kínáló áruházlánc peres úton szerezte meg a lengyel decathlon.pl címet, és információink szerint a decathlon.hu megszerzéséért is jogi utat kellett választania. A kereskedelmi lánc franciaországi központja – vélhetően az említett fiaskók miatt is – elsőként kérte a decathlon.eu címet.
A domain nevekkel kapcsolatos jogi csatározásokról szóló híradások egyik gyakori főszereplője, a Deutsche Telecom AG. sem bízta véletlenre a márkaneveivel azonos címek megszerzését. A t-mobile.eu-ra vonatkozóan négy regisztrátornál is benyújtotta az igényét. A sportkocsikat gyártó maranellói Ferrari S.A. szintén négy regisztrátornál kérte a ferrari.eu lefoglalását, a Real Madrid két regisztrátort hatalmazott fel a realmadrid.eu-t bejegyzésére. Előrelátásuk indokolt volt, mivel bármelyik regisztrátornál történhet technikai fennakadás, és ha az adott címre valamely országban valaki védjegyet lajstromoztatott, az könnyen elhalászhatja a jól ismert védjegyekkel azonos .eu végű címeket.

Ráfizetett a Coca-Cola, a SONY, az Apple és az eBay is?

Voltak azonban kevésbé óvatos cégek is, akik rá is fizettek… A legnagyobb bukást a világ egyik legismertebb márkája, a Coca-Cola, szenvedheti el, ugyanis a cocacola.eu várományosa egy spanyol magánszemély, aki a Spanyol Szabadalmi Hivatalnál nyilvántartásba vett védjegyre alapozva kérte a domain lefoglalását. A másik hasonlóan nagy fiaskó főszereplője a németországi, Puma nevű sportruházat gyártó: a cég elől egy madridi vállalkozás foglalta le a puma.eu-t. Valószínűleg a forma-1 autóversenyek kizárólagos jogaival rendelkező cég IT menedzserét sem dicsérték meg, amikor kiderült, hogy a formula1.eu és a f1.eu nem lehet a jövőben a száguldó cirkusz népszerűsítésének eszköze. Az sem vigasztalja majd az autóverseny jogtulajdonosait, hogy a megbízott regisztrátorának sikerült a formula-1.eu-ra és a f-1.eu-ra vonatkozóan elsőként benyújtani a kérelmet.
Szintén nagy vesztes a szórakoztató elektronikai termékeket forgalmazó SONY. A cég elől egy olasz elektronikai cikkeket forgalmazó cég halászta el a sony.eu domaint.
Az informatikai piacon érdekelt márkák közül a Apple és az eBay a legnagyobb vesztes. Az apple.eu-ra egy lengyel magánszemély, az ebay.eu-ra pedig egy ír vállalkozás nyújtotta be igényét. A dublini cég vélhetően biztosra akart menni, mivel 10 különböző regisztrátort bízott meg az ebay.eu lefoglalásával. A népszerű internetes bolhapiac nevével megegyező címért folytatott csatában magyar érdekeltség is volt: egy budapesti magánszemély nyolcadikként kérte a cím lefoglalását. Azonban nem ez volt az egyetlen érdekes hazai vonatkozású ügy.

A trademark.eu Magyarországra jön

A szerkesztőségünk által megtalált legértékesebb, magyar igénylő számára elsőként előjegyzett domain a trademark.eu.
A címet a Pintz és Társai Szabadalmi és Védjegy Iroda hasznosíthatja a jövőben. Vezetőjének épp a napokban jelent meg könyve védjegyekről, domainekről az Akadémiai Kiadónál.
A cég az attorney.eu (jelentése: ügyvéd), a softwares.eu (szoftverek), a laws.eu (törvények) esetében is az első várományos. A domain bejegyzési listát tanulmányozva több értékes címet is találtunk, amelynek magyar kérelmezője csak másodpercekkel maradt le a kért címről. Ilyenek az auto.eu és a book.eu is.

menu
menu