A Barcelona mégis nyert…

A Barcelona mégis nyert…

A Barcelona FC. jogászai az fcbarcelona.net és fcbarcelona.org domain nevek megszerzéséért kezdeményeztek eljárást.

A Bajnokok Ligája sorozat 2006-os döntőjébe jutott Barcelona Fc. az ENSZ mellett működő Szellemi Tulajdon Világszervezetnél (WIPO) indított eljárás eredményeként megszerezte az fcbarcelona.net és fcbarcelona.org címeket.
A webcímek ügyében azért indított eljárást az 1899-ben alapított egyesület, mert vélelmezése szerint a címeket 1999-ben rosszhiszemű használat céljából jegyeztette be a GRN Serveis Telematics S.L. nevű spanyol cég. Az ügyben eljáró spanyol döntnök a rosszhiszemű használatot igazoltnak látta, mert a vállalkozás egyrészt a katalán sportklubbal kapcsolatos információkat jelentetett meg az domain nevek beírását követően megjelenő oldalon, másrészt megvételi céllal felajánlotta azokat a klub számára. A fenti tények ismeretében a döntnök elrendelte a címek átadását az egyesület számára.

A WIPO-hoz több neves futball klub és focista is fordult nevével azonos domainek megszerzése érdekében. 2002-ben a Liverpool a liverpoolfc.com, 2003-ban a Bayern München a BayernMuenchen.net és BayernMunchen.net, 2004-ben a Ronaldinho a ronaldinhogaucho.com, az idén pedig Michael Owen a michaelowen.com domain ügyében indított sikeres eljárát a szervezetnél.

menu
menu