74.000 .eu domain név kerül visszavonásra csalás miatt?

74.000 .eu domain név kerül visszavonásra csalás miatt?

A .eu tartomány nyilvántartója 74.000 .eu tartománynevet függesztett fel, és ezzel párhuzamosan pert indít 400 regisztrátor ellen szerződésszegés miatt. Az EURid ezen határozott lépését azzal indokolta, hogy a regisztrátorok egy csoportja az újraértékesítés nyilvánvaló szándékával igényelt több ezer .eu tartománynevet.

Kiskapu a .eu rendszeren

Az EURid vizsgálata kimutatta, hogy néhány vállalkozás több száz jogi személyt, elsősorban off-shore cégeket hozott létre azért, hogy ezek segítségével manipulálják a .eu rendszert, és minél több, értékes domain nevet szerezzenek meg.

A szabad regisztráció megindulásakor ugyanis az akkreditált regisztrátorok egymás után, több fordulóban továbbíthatták a hozzájuk érkezett igényeket az EURid rendszerébe. Néhány nagy amerikai vállalkozás ugyanakkor azért, hogy az esélyeit a többszörösére növelje, több regisztrátort hozott létre, és rajtuk keresztül sikerült a keresettebb, így később magas áron értékesíthető domain neveket megszerezniük. Néhány érintett név: ticket.eu, flights.eu, sports.eu, cruises.eu, food.eu, computer.eu, gambling.eu, holidays.eu, credit.eu, music.eu, travel.eu, movies.eu.

Az EURid-et is érték vádak amiatt, hogy a .eu regisztrátorokkal szemben támasztott követelmények túl könnyen teljesíthetők voltak és gyakorlatilag csak a 10.000 eurós regisztrációs díj megfizetése volt a feltétele az akkreditációnak. A vádakat megfogalmazók szerint az EURid felelőssége is megállapítható azért, hogy közvetlenül a nyílt regisztráció kezdete előtt több száz olyan vadonatúj regisztrátor tűnt fel a semmiből, amelyeknek székhelye jellemzően valamelyik adóparadicsomban volt található, nem volt honlapjuk, vagy például többüknél ugyanaz a telefonszám volt feltüntetve.

Az EURid válasza

Az EURid meg van győződve arról, hogy a 74.000 .eu domain névre 400 különböző regisztrátornál igénylést benyújtó Ovidio Ltd., a Fausto Ltd. és a Gabino Ltd. mögött valójában néhány regisztrátor áll. A nyilvántartó jogásza szerint szerint:
„Ebben az esetben az igénylők és regisztrátorok tulajdonképpen ugyanazok. A regisztrátorok ugyanakkor csak valós ügyfelek részére regisztrálhatnak neveket, azaz nem halmozhatnak fel domain neveket azért, hogy később ezeket magasabb áron adhassák tovább. Ilyen magatartás egyértelműen a regisztrátori szerződés megszegésének minősül.”

Az Ovidio Ltd. által regisztráltatott tartománynevek mindegyike mellett jelenleg az „On Hold” (felfüggesztve) megjelölés van feltüntetve a WHOIS adatbázisban. Az EURid később újra meg kívánja nyitni e nevek szabad regisztrációjának a lehetőségét, azonban a felfüggesztett domain nevek végső sorsa bírósági döntéstől függ. A nyilvántartó szerint a bírósági eljárások várhatóan októberben indulnak a nyilvántartó székhelyén, Brüsszelben; az első döntéseket 2006. végére remélik.

Az EURid keményít

Az EURid-nál hangsúlyozták, hogy a fenti lépések csak a kezdetét jelentik a gyanús regisztrátorokkal szembeni fellépésnek és a továbbiakban is ki fogják vizsgálni az ilyen tárgyú panaszokat. Hasonló vizsgálat keretében kerültek például felfüggesztésre olyan domain nevek, amelyek vonatkozásában az igénylő nem tudta igazolni, hogy székhelye a Közösségen belül található (jogi személy esetén) vagy lakóhelye ezen belül van (természetes személy esetén).

Vizsgálatok indultak egyébként a bank.eu, porn.eu és a casino.eu vonatkozásában is.

menu
menu