25 000 $-t akartak kicsalni a világ legjobb vitorlázójától

25 000 $-t akartak kicsalni a világ legjobb vitorlázójától

A háromszoros Amerika Kupa győztes vitorlázó a nevével azonos webcímet jogi úton kényszerült megszerezni.

Az ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezethez (WIPO) fordult a világ legismertebb vitorlázója, az olimpiai aranyérmes, többszörös világbajnok, háromszoros Amerika Kupa győztes Russell Coutts annak érdekében, hogy a nevével azonos webcímet (russellcoutts.com) megszerezze.
Az eljárásra azért volt szükség, mert egy magánszemély, a Nápolyban élő Massimo Gallotta még 2000. februárjában lefoglalta a domain nevet és a sportoló jogi képviselőinek felszólítására sem mondott le a címről. A nápolyi internetező a jogászok levelére küldött válaszában nagy elismeréssel nyilatkozott Couttsról, de a cím átadását 25 000 $ kifizetéséhez kötötte.
A WIPO-hoz eljuttatott beadványban Coutts jogászai az értékesítési kísérletbe "kapaszkodva" kérték a cím kezelési jogának megvonását. A sportember 2003-tól a "RUSSELL COUTTS" karakterlánc használatára kizárólagosan jogosult egy európai uniós, egy svájci és egy új-zélandi védjegy alapján. A beadványban megfogalmazottak szerint a domain cím rosszhiszemű használata (ilyen a védjegyekkel azonos címek kereskedelmi célú lefoglalása) teremt jogalapot a domain használatának megvonására.
A jogászok egy korábbi honlap másolatának benyújtásával igazolták, hogy a webcímet birtokló nápolyi magánszemély több ismert vitorlázó nevét is kereskedelmi céllal jegyezte be. Egy 2001-es honlap tanúsága szerint a russellcoutts.com, a francescodeangelis.com és a torbengrael.com trióból álló csomagot 150 000 $-ért kínálta eladásra. Francesco de Angelis, az egyik legismertebb olasz vitorlázó, az Amerika Kupán induló Luna Rossa kormányosa, Torben Grael pedig az eddigi legsikeresebb brazil versenyző, több olimpiai bajnoki cím birtokosa és Louis Vuitton Kupa nyertes.
A russellcoutts.com ügyében eljáró döntnök a beadványok alapján úgy határozott, hogy a jövőben a russellcoutts.com címmel a háromszoros Amerika Kupa győztes Russell Coutts rendelkezhet, azaz hamarosan a domain név beírásakor a bajnok hivatalos oldalát tekinthetjük meg.

[file=bann_vitorlazas.html]

A domain név jó üzlet a vitorlázásban is

A domain nevekkel való kereskedelem az Internet legjobban profitáló üzletága. Egy 10 $ körüli befektetés után a webcímeket bejegyző személyek jelentős haszonra szert téve adnak túl azokon. A domain nevek piacának eddigi rekorderei, a 14 millió $-ért (!) értékesített sex.com, a 7,5 millió $-ért eladott business.com és az 5,5 millió $-ért gazdát cserélt casino.com. A webcímek kereskedelme nem tiltott, abban az esetben ha a domain név használata nem sérti valakinek a kizárólagos névhasználati jogát. Sok esetben utóbbi csoport tagjai is zsebbe nyúlnak egy-egy cím megszerzéséért, hogy a költséges jogi eljárást megelőzzék. Hazánkban is több webcímek értékesítésre szakosodott cég működik. Több, vitorlázással kapcsolatba hozható webcímet kínálnak jelenleg is eladásra: a vitorlázás.hu, a tengerivitorlázás.hu és a vitorlas-iskola.hu is vevőre vár. A domain nevekre kötött üzletek – a kereslet-kínálat törvénye alapján – azért jöhetnek létre, mert a vevők felismerik a domain nevekben rejlő értékeket és tudatosul bennük, hogy egy egyszerűbben megjegyezhető, a tevékenységhez köthető webcímmel alacsonyabb marketing költségekkel érhetik el üzleti céljaikat.

menu
menu