21%-kal több vitatott domain

21%-kal több vitatott domain

A National Arbitration Forum frissen nyilvánosságra hozott jelentése szerint a vitarendező fórumhoz érkezett, tartománynevekkel kapcsolatos viták száma 2006-ban mintegy 21%-kal emelkedett 2005-höz képest.

A NAF 2006-ban 1.658 domain neves ügyet intézett el, ami az eddigi legtöbb ügyet jelenti, mióta a NAF megkezdte a vitarendezési szolgáltatások nyújtását az általános felső szintű tartományok alatti domain nevekkel (pl. .com, .net, .org) kapcsolatban.

1999 óta a NAF több mint 7.600 tartománynév-vitában járt el. Ebből 6.508 esetben a szakértők a hivatalos eljárásrend szerint hoztak döntést. A fennmaradó esetek túlnyomó részében a feleknek sikerült egyezségre jutniuk.

„A tartománynevekkel kapcsolatos viták gyors és költséghatékony megoldására vonatkozó igény nem csökken. A fórum általában kevesebb, mint 50 nap alatt lezár egy tartománynév-vitát, szemben a több évig húzódó bírósági eljárásokkal” – nyilatkozta Curtis Brown, a NAF alelnöke.

A NAF Interneten keresztül hozzáférhető szolgáltatásai a világon bárki számára lehetővé teszik az alternatív vitarendezési eljárás megindítását. A legtöbb ügy az általános felső szintű tartományok közé tartozó .com, .org és .net alatt található nevekkel összefüggésben érkezik, de szép számmal érkeznek a .biz, .info, és .name végű domain nevek vonatkozásában is vitarendezési kérelmek. Az országkódos felső szintű tartományok közül a .us (Egyesült Államok), a .tv (Tuvalu), a .ro (Románia) és a .cc (Coco-Szigetek) alatt fordulnak elő legtöbbször viták.

2006-től a NAF a domain nevekkel kapcsolatos vitarendezési szolgáltatások területén a korábbinál szélesebb spektrumú szolgáltatásokat nyújt. Így például a NAF előtt lehet eljárást indítani
– speciális (pl. arab, kínai vagy japán) karaktereket tartalmazó tartománynevek vonatkozásában (Internationalized Domain Names, IDNs),
– a .pro végű domain nevekkel kapcsolatban,
– a mobil eszközök számára nemrég megnyitott .mobi alatti tartománynevekre.

menu
menu