100%, hogy indul az .eu

100%, hogy indul az .eu

A tegnapi napon biztossá vált, hogy lesz .eu domain végződés.

Az Európai Uniós szervezetek és személyek számára biztosított egyedi domain végződés, az .eu bevezetése a tegnapi napon biztossá vált azzal, hogy az .eu nyilváltatásával megbízott szervezet (EURID) és a legfelső szintű domainek engedélyező szervezete az Internet Corporation for Assigned Names jóváhagyta a két szervezet közötti szerződést. Ünnepélyes keretek között a kontraktust alá is írta a két érintett szervezet első embere.

Csak 2006-ban lesz nyilvános regisztráció

Az évek óta várt lépés ellenére is – technikai előkészületek miatt – csak késő ősz folyamán indulhat el az “éles” .eu regisztráció. Az EurID honlapján közzétett ütemterv alapján szinte biztosra vehető, hogy a nyilvános regisztráció 2006. előtt nem indul majd el. Ennek oka, hogy számos végrehajtandó feladatot kell még a domaintér nyitásig elvégezni. A honlapon közöltek szerint többek között még hátra van például a vitarendező fórum életre hívása és annak eljárási rendjének megalkotása, vagy a teljes regisztrációs szabályzat lefordítása minden EU tagállam hivatalos nyelvére. Azonban ha minden technikai feladattal készen is lesz a nyilvántartó azt követően is először csak az .un sunrise periódus veszi kezdetét, amely alatt csak azok foglalhatnak majd címeket, akik egy-egy karakterláncra (szóra) kizárólagos használati joggal rendelkeznek. Ezek elsősorban védjegytulajdonosok lesznek.
“A következő néhány hónapban megfeszített ütemben dolgozunk, hogy legkésőbb az év végén megtörténhessen az első regisztráció” – nyilatkozta Marc Van Wesemael, az EurID igazgatója.

A várakozás óriási

A legtöbb uniós országhoz hasonlóan, hazánkban is óriási az érdeklődés az .eu webcímek bevezetése iránt. Az egyik legnagyobb hazai regisztrátor által működtetett oldalon, az EUdomain.hu-n a szándéknyilatkozat erejű regisztrációs kérelmek száma már meghaladja az ezret.

menu
menu