Újabb több milliós domain üzlet a láthatáron?

Újabb több milliós domain üzlet a láthatáron?

A honlap.hu tulajdonosa értékesíteni kívánja kezelésében álló webcímét.

A domainABC.hu hasábjain közel egy hónapja számoltunk be arról, hogy eladó a világ egyik legértékesebbnek tartott webcíme, a cd.com. Az elmúlt napban kaptunk felkérést a .hu domain tartomány webcímének hasonlóan kimagasló értéket képviselő webcímének értékesítésében való közreműködésre. A piacra dobott azonosító: honlap.hu.
A nyelvészek a Világháló népszerűségének fokozódása óta kísérleteznek újabb és újabb internetes idegen szavak magyarra való átültetésével. Kazinczy követői csak kisebb sikert érnek el e területen. A honlap.hu domain azonban egy olyan magyar szóval egyezik meg, amely az Internethez kapcsoló nyelvújítás egyik legsikeresebben alkalmazott szava. Többen használják ezt, mint az angol megfelelőjét, a "webpage" vagy a félig magyaros "weblap" szócskát. A honlap szóra a Google közel 900 000 találatot ad, míg a "weblap"-ra keresve 232 000 eredményt ajánl fel.

Telefonon kerestük meg a honlap.hu kezelőjét. A honlap.hu kezelője és a DomainABC.hu munkatársának beszélgetését az alábbiakban közöljük:

DABC: Hogyan szerezte meg a domaint?
HONLAP.hu: Talán érdemes helyesbítenem a ragot. Nem szereztem, hanem szereztük. Egyik rokonommal együtt fedeztük fel a felmondás alatti nevek között a webcímet. Tudva, hogy ez milyen hatalmas értéket képvisel, beszélgettünk arról, hogy a név újra regisztrálhatósága után ő ezt be akarja jegyezni. Kisebb utánajárást követően rájöttünk, hogy a regisztrátorok többsége már fogadott igényt az adott névre és biztosan nem a miénk lesz a webcím. (Ha egy domainre több igény is érkezik ugyanarra webcímre, ugyanahoz a regisztrátork, azt kell rögzíthetiük elsőként, amelyet elsőként érkeztettek. – a szerk) Rövidebb nyomozást követően megszereztem az akkori tulajdonos adatait (akinek még lehetősége volt visszakérni a nevet) és megvásároltuk tőle. A sikeres "nyomozásra" való tekintettel lettünk társak a rokonommal az üzletben.
Az úr, akitől vásároltuk a nevet elmondta, hogy a 2000-es liberalizáció alkalmával egy cégnél dolgozott, ahol több értékes domainre adtak be sorsolásra igényt, a szerencse neki kedvezett, de a címről azóta elfelejtkezett. (2000-ben a be nem jegyzett nevekre bárki adhatott be igényt és sorsolással döntötték el, hogy kié legyen a név, ugyanazon csoportok több néven is beadták igényüket, hogy növeljék a sorsoláson való részvétel esélyeit – a szerk) Hasznosítani ő nem akarta ezt, így a nevet az úrtól megvásároltuk.

DABC: Mennyiért?
HONLAP.hu: Ez üzleti titok, de nem volt olcsó. 🙂

DABC: A webcím egy "aranybányának" tűnik, miért nem hasznosítják saját célra?
HONLAP.hu: Gondoltunk erre is és még ezt sem zártuk ki terveink közül, pontosan ezért kínáljuk ár nélkül átadásra a címet. Ha nem kapunk érte elképzeléseinknek megfelelő összeget , akkor nem adjuk el…

DABC: Mik az elképzeléseik?
HONLAP.hu: Nem lenne logikus üzleti gondolkodás összeget mondanom, mivel elképzelhető, hogy valaki többet kínál érte, mint amennyit most Önnek mondok… Sugallatként a vevők figyelemébe ajánlom, hogy a hitel.hu 2 millió forintért kelt el néhány nónapja. A cím azonos hosszúságú és ráadásul a honlap.hu pont az Interneten tevékenykedő vállalkozások számára jelenthet – ahogy Ön fogalmazott – "aranybányát".

DABC: Kaptak-e már ajánlatot?
HONLAP.hu: Az oldalon 2 napja van kirakva, hogy értékesítenénk a címet. Erre reagálva, egyelőre egy érdeklődés volt, korábban azonban – anélkül, hogy értékesítésre ajánlottuk volna fel a címet – többen kerestek meg a hasznosítással. Akkor egy 400 000 Ft-os és egy 2 000 Eurós ajánlatunk volt. Ezeket akkor nem fogaduk el.

DABC: Bérbeadáson gondolkodnak-e?
HONLAP.hu: Igen, egyik ügyvéd barátunk segítségével egy megfelelő konstrukciót dolgoztunk ki. Hosszú távra is bérbe adnánk a nevet és opciót biztosítanánk a bérleti időszak végén a bérlő számára a név átvételére vonatkozóan.

DABC: Hosszú távon, mit ért?
HONLAP.hu: Minimum 3 évet.

DABC: Miként tehet valaki ajánlatot?
HONLAP.hu: Kizárólag az [email protected] email címen fogadunk ajánlatokat. A beérkező javaslatok valódiságát igyekszünk lellenőrizni.

DABC: Nem tart attól, hogy a regisztrációs szabályzat 1.2.1.2 pontjára hivatkozva elvehetik a nevet Öntől? ("1.2.1.2 Domain delegálása csak valós, azonnali használati igényre történik.")
HOLNAP.hu: A domain neveket nem csak honlapok megjelenítésére lehet használni, hanem az email címhez való alkalmazás is használat, de arra sem kötelezhet senki, hogy a honlap.hu címen legyen elérhető tartalom, a használó határozhat úgy, hogy a domainből képzett asdf.honlap.hu lesz az alkalmazott webcíme…

DABC: Van-e más, hasonlóan értékes webcím a kezelésükben?
HONLAP.hu: Igen van, de az nem az én kezelésemben áll, hanem a mögöttem álló csoport más tagjai birtokolják azt, így arról nem nyilatkozhatom.

DABC: Annyit elárul, hogy hasonlóan értékes az is?
HONLAP.hu: Igen, de azt egyelőre nem dobjuk piacra.

DABC: Köszönjük szépen az információkat.
HONLAP.hu: Én köszönöm a lehetőséget.

menu
menu