Új recept alapján dolgoznak a domain spekulánsok

Új recept alapján dolgoznak a domain spekulánsok

Még be nem futott sztárok neveit foglalják le a legleleményesebb domain spekulánsok.

Egy híresség nevéhez kapcsolódó domain név elfoglalása és királyi vagyonokért való eladása egyike volt a legbiztosabb gyors meggazdagodással kecsegtető módszerekenek az internetes világ korai időszakában. De amióta szinte általánossá vált az a bírói gyakorlat, mely szerint a spekulánsok ellenében a sztároknak adnak igazat, az bűnözés határait súroló "befektetők" új típusú, finomabb taktikát fejlesztettek ki.

Napjainkban a domain nevek rosszhiszemű spekulánsai, a cybersqatterek arra álltak rá, hogy még az előtt regisztrálják egy sztár nevével azonos webcímet, mielőtt az a személy ténylegesen híressé is válna. Ezt követően honlap fejlesztésre vagy tárhely szolgáltatásra ajánlatot téve kínálják fel a webcímet megvételre vagy bérletre.
Általában befutás előtt álló sportolók, zenészek és más sztárpalánták százainak a nevét regisztrálják abban a reményben, hogy ezek közül egy-két személy tényleg híressé válik. A csoportnak már saját elnevezése is van, ők a "soft squatterek".

Világbajnok korcsolyázó a terítéken

2004. októberében a sportok iránt érdeklődő, Mike Secord számos kezdő, ismeretlen korcsolyázó nevét regisztrálta, köztük a kimmiemeisser.com-ot is. A 16 esztendős Kimmie Meissner a torinói téli olimpián elért 6. helyét és a néhány napja megszerzett világbajnoki cím megszerzését követően belépett a sztár sportolók táborába.
Secord cége, a Premiere Website Solutions készített egy egyszerűbb honlapot, amelyet ingyenesen fel is ajánlott Meissnernek.
“A tárhely szolgáltatás teljesen ingyenes, amíg túl nagy forgalom nem lesz a címen, a weblap tervét is ingyen bocsátjuk a korcsolyázó rendelkezésére addig, amíg nem kifogásolja rekámunkat az oldalon.” – nyilatkozta Secord.

[file=bann_regiseg.html]

A snowboard olimpiai bajnok Torino előtt vette meg a címét

Hasonlóan járt el a webfejlesztő Legitify nevű cég is, amely a snowboard világában felbukkanó sportolók neveit foglalta le még 2004-ben.
Közöttük volt Hannah Teter is, aki akkoriban a snowboardosok második vonalába tartozott. A vállalkozás nem sokkal a téli olimpia előtt adta el a domaint Teternek, aki esélyesként utazott Olaszországba és a seregszemléről aranyérmmel tért haza. A cég marketing igazgatója, Vice LaVecchia LaVecchia állítása szerint csak azért regisztrálták a sportolók neveivel azonos címeket, hogy megvédjék őket a spekulánsoktól. A jótékony szellemiségnek némileg ellentmond az a tény, hogy a HannahTeter.com tárhely szolgáltatója jelenleg is a Legitify…
“Voltak olyan szolgáltatásaink, amiket fel tudtunk ajánlani, ezért megtettük, de legfőbb az volt, hogy nem akartuk, hogy a domain végül rossz kezekbe kerüljön” – nyilatkozta LaVecchia.
Az esetjog általában a cybersqatterek ellen hat. Ha valaki be tudja bizonyítani, hogy a neve fontos a megélhetése szempontjából – ami nem nehéz feladat a profi sportolók és más hírességek számára -, a bíróságok a legtöbb esetben a vitatott domain névhez való jogok átadását rendelik el. Emiatt a legtöbb domain spekuláns azonnal átadja a neveket, ha a hírességek jogi útra akarják terelni a vitát.
“Épp elég ügy ment keresztül a rendszeren ahhoz, hogy a főbb szabályok letisztulhassanak” – fejtette ki Kevin Gray, a domain vitákra szakosodott texasi jogász.
Gray a kilencvenes évek végétől számos ügyben harcolt cybersquatterek ellen. Az eltelt évek alatt nyomon követhette a szabályozás fejlődését. Ezen idő alatt született meg az ICANN által kiadott Egységes Domain Vitarendezési Eljárás és az USA Kongresszusa által 1999-ben elfogadott cybersquatter ellenes fogyasztóvédelmi törvény is.
A jog egyértelmű a vállalati nevek és a védjegyek vonatkozásában, azonban homályosabb a magánszemélyek nevével azonos webcímek esetén. Különösen akkor gond ez, amikor közszereplőkről van szó. Gary szerint azonban a cybersquatterek álláspontja szerint a jogi küzdelem nem éri meg a kockázatot, amikor az esélyeik egyértelműen rosszak a bíróságok előtt. Jól látható eredménye a küzdelemnek, hogy az elmúlt években láthatóan csökkent a cybersquatterek elleni perek száma.
“A kezdeti időkben az Internet olyan volt, mint annakidején a vadnyugat” – mondja Gray – “Mostanra azonban az spekulánsok is jobban el tudják dönteni, mi az ami még rendben van és mi az ami már nem…”

Heti több száz dollárt hozhatnak a nevek

Az egyik legemlékezetesebb “soft sqatter” eset az oregoni ingatlanügynök, Don Chin nevéhez fűződik, aki az American Idol TV-showban hírhedten borzasztó fellépésével elhíresült Willam Hung nevéhez kapcsolódó domaint vásárolta meg közvetlenül azután, hogy a fiatalember szörnyű éneklése lement a TV-ben. Pár héten belül a névtelen főiskolai diákból országos beszédtéma lett az USA-ban.
Chin létrehozott egy nem hivatalos Willaim Hung oldalt, amely olyan forgalmat generált, hogy az címet kiszolgáló szerver, amelyet a legnagyobb domain szolgáltató, a GoDaddy üzemeltetett, egyszerűen összeomlott.
Chin – látva a nagy érdeklődést – felajánlotta Hung szüleinek az oldal részleges tulajdonjogát, valamint annak működtetésében való részvételt is. Az oldal jelentős bevételeket hoz, amelyen Chin osztozik a Hungok családdal.
Chin legfőbb bevétele még mindig ingatlanügyekből származik, de állítása szerint, élvezi, hogy a domain spekulációból is jelentős bevételre tesz szert. Jelenleg 40-50 domain felett rendelkezik, ezek között megtalálhatóak a világ minden tájáról profi és amatőr sportolók neveivel azonos címek is.
Chin egy bevételeket realizál azzal, hogy, a címeket Sedo.com internetes domainpiacon “parkoltatja”. A Sedo a nagy forgalmú oldalak tulajdonosainak jutalékot fizet. Azok az oldalak, amelyeket egyszerűen csak így tárol, kevesebb mint egy hónap alatt behozzák azt a 8-10 $-t, amennyibe a domain név egy évben kerül. Ha összeáll egy rajongói oldal, mint Hung esetében, több száz dolláros nettó havi jövedelme lehet belőle.
Ha valakinek a jogos érdeke egyértelmű a domainnel kapcsolatban, Chin barátságos feltételekkel köt egyezséget. “Ha bármelyik sportoló akár csak 1000 $-t is ajánl egy domain-ért, nem fogom visszautasítani!”

Sokan nyertek, de volt, aki vesztett…

Számos közismert személy nyerte már el nevével azonos webcím használati jogát. Morgan Freeman, Julia Roberts, Hillary Clinton már megszerezte a nevével azonos címet, azonban az ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezet döntnökai elutasították azon ügyekben a panaszokat, ahol a rosszhiszeműség nem volt egyértelműen igazolható. Többek között Bruce Springsteen sem kapta meg a brucespringsteen.com címet, mert a jogsértést az énekes ügyeit kézben tartó ügyvédi iroda nem tudta bizonyítani.

menu
menu