Tolvajokkal küzdenek a sógorok

Tolvajokkal küzdenek a sógorok

Az osztrák domain-tér nyilvántartója, a nic.at nemrég arra hívta fel a .at végű tartománynevek használóit, hogy a kellő odafigyelés hiányában könnyen átverés áldozatai lehetnek.

Egy évvel ezelőtt egy német vállalkozás tett szert kétes hírnévre azzal, hogy a .de alatt tartománynévvel rendelkezők részére egy olyan űrlapot küldött ki, amelyben – az Interneten hozzáférhető – „Német Internet Nyilvántartásban” szereplő adatok frissítésére hívott fel. Aki azonban elmulasztotta elolvasni az űrlap apró betűs részét, és kitöltve visszaküldte az űrlapot, hamarosan 879,28 €-ról kapott számlát a vállalkozástól. Az űrlapon található szerződéses feltételek szerint ugyanis ennyi került az online nyilvántartásban való megjelenés díja.

Most Ausztriában próbálkoznak

A közelmúltban Ausztriában kaptak a fentihez kísértetiesen hasonló megkeresést a .at végződésű tartománynevek használói. A levélben a fenti német cég most az osztrák tartománynév-használókat szólítja fel arra, hogy frissítsék a domain WHOIS-ban szereplő adataikat.

A postai küldemény szerint az „Osztrák Internet Nyilvántartás” naprakészen tartása érdekében szükséges az, hogy a felhasználók kitöltve visszaküldjék az űrlapot. A nyilvántartásban való megjelenés díja azonban – a német példa ismeretében egyáltalán nem meglepő módon – borsos: 958,- € évente. A szerződés ráadásul három évre szól.

Egy osztrák kereső-optimalizálással is foglalkozó céghez összesen 60 ilyen küldemény érkezett. A Pressetext Austria hírügynökség szerint a feladó cég elzárkózott azon kérdés megválaszolása elől, hogy miből áll az a szolgáltatás, ami 1.000,- €-ba kerül.

Az osztrák tartomány nyilvántartója, a nic.at – amely maga is kapott küldeményt a fenti cégtől – határozottan arra szólította fel az ügyfeleit, hogy legyenek óvatosak az ilyen megkeresések esetén. Ezek feladójának ugyanis semmi köze sincs a nyilvántartóhoz, így a domain név meghosszabbításához sem, a nyomtatvány visszaküldése csupán egy független online adatbázisban való megjelenésre jogosít fel. Ezért a borsos számla ki nem egyenlítésének semmiképpen sem lehet következménye a tartománynév elvesztése.

A Robin Hood-módszer megjelent Németországban is

Németországban is megjelent egy vállalkozás, amely az ún. Robin Hood-módszerrel igyekszik pénzt kicsalni domain nevek használóitól: olyan e-mailt küld részükre, amely szerint harmadik személy részéről olyan domain névre érkezett hozzá igénylés, amely hasonlít a címzett korábbi domain nevére. A cég azt gyanítja, hogy az igénylő rosszhiszeműen kívánja megszerezni a tartománynevet, ezért felkínálja az adott név megelőző regisztrációjának lehetőségét. Erre azonban mondvacsinált okból csak rövid ideig van lehetőség, így a címzettnek sietnie kell igénye benyújtásával. Nem meglepő módon a regisztráció díja többszöröse a megszokottnak.

menu
menu