Tokelau, a követendő példa

Tokelau, a követendő példa

Mindennapi életük megváltoztatására használja szigetlakók kis csoportja az internetet.

Tokelau három korallzátonyból áll, körülbelül 500 tengeri mérföldre Nyugat-Szamoától, félúton Új-Zéland és Hawaii között. A szigetlakók pár éve jelezték, hogy használatba kívánják venni a nekik kiosztott ´.tk´ végződést és az anyagi forrásokból, melyekhez ily módon hozzájutottak, számítógépeket vettek és az internethozzáférés költségeit fedezik belőle.

Az előzmények

2001-ben a sziget kormányát megkereste egy bizonyos Joos Zuurbier nevű internetvállakozó és nagyszabású tervet nyújtott be. A végződéssel járó jogokért cserébe egy ´Dot TK´ nevű szolgáltatás létrehozását ígérte, cserébe a tokelaui kormány és a szigetlakók részesedhetnek a jövedelemből.

A ´Dot TK´ weboldal (www.dot.tk) használatával bárki regisztrálhat meglévő blogjához vagy weboldalához egy ´.tk´ végződésű webcímet, vagy akár saját weboldalára mutató rövid, könnyen megjegyezhető ´.tk´ végződést vásárolhat. Ez rendkívül felhasználóbarát megoldást nyújt a kéziszámítógépeken böngészőknek, és hasonló a TinyURL (tinyurl.com) és SnipURL (snipurl.com) szolgáltatásokhoz.

A folyamat rendkívül egyszerű: a felhasználó bemásolja saját, esetleg túl hosszúnak tartott domainnevét a ´Dot TK´ weboldalon található szövegablakba és máris megkapja a lerövidített, ´.tk´ végződésű domainnevét. A szolgáltatás bevezetése óta több mint 1,6 millió ilyen végződésű domain került regisztrálásra világszerte és napi szinten 10 ezer új ´.tk´ oldal jön létre. A vállalkozásból származó jövedelem nem elhanyagolható, megközelíti a sziget GDP-jének 10%-át.

Több mint 8 ezer tokelaui él a szigeten kívül, leginkább Ausztráliában és Új-Zélandon. Az egymással való kapcsolattartás eddig nehézkes volt, de az internet segítségével a világ bármely részéről elérhetik egymást.

"Nagyszerű dolog szabadon, megkötések nélkül kommunikálni. Észrevettük, hogy az internet megjelenése óta a sziget lakói 40%-kal kevesebbet telefonálnak, mivel előnyben részesítik a Skype-ot és a hasonló VOIP szolgáltatásokat, melyekkel ingyen beszélhetnek bárkivel. A következő lépés a szélessávú internetszolgáltatás megteremtése. A szigetlakók szinte követelik a szolgáltatás meglétét. Zenéket akarnak letölteni és meg akarják osztani videóikat például a YouTube-bal. Egyre többen használják a MySpace szolgáltatást, valamint a közösségi portálokat is." – mondta el Aukusitino Vitale, a sziget telekommunikációs vállalatának vezetője.

Bár Tokelau nagyrészt önellátó, még mindig függ az új-zélandi kormány által biztosított támogatásoktól, valamint az exportra szánt kézműves termékekből származó jövedelmektől. A ´Dot TK´ jövedelme a weboldalakra beszúrt célzott reklámokból származik, mely bevétel egy bizonyos százaléka a tokelaui kormányt illeti.

Akadályozó tényezők

A ´Dot TK´ terv megvalósítása azonban majdnem kudarcba fulladt. Négy évbe telt, míg Zuurbier be tudta bizonyítani az ICANN-nak, hogy szerződést kötött a szigetlakókkal. Miután az egyik ICANN tag megemlítette, hogy mintegy 30 évvel azelőtt egy alkalommal ellátogatott a szigetre, valamint a szigetlakók egy delegációja megjelent az egyik ICANN gyűlésen, Zuurbier terve zöld utat kapott.

A ´Dot TK´ terv kezdetben erős ellenállásba ütközött egy korábbi rossz példa, a ´DotTV´ szolgáltatás miatt. A ´.tv´ szolgáltatást egy másik Csendes-óceáni sziget, Tuvalu indította el néhány éve, karöltve egy amerikai vállalattal. A ´.tv´ végződések árai általában 1000 dollár körül mozogtak.
"Nem akartunk abba az irányba menni, mint a ´.tv´ végződés." – mondta Zuurbier. A ´.tk´ végződés esetében különféle garanciák biztosítják a szigetlakók előjogait bizonyos ´.tk´ végződésű domainnevekre. A nem tokelaui lakosoknak bizonyítaniuk kell, hogy weboldalukat legalább 25-en nézik meg minden 90 nap alatt, így tarthatják meg ´.tk´ domainnevüket.

Wi-Fi a pálmák alatt

A terv alkalmazása óta nagyarányú fejlődés tapasztalható Tokelau szigetén: most már a vezetéknélküli internetszolgáltatás is elérhető. Bizonyára nagy élmény lehet a tengerparton, a pálmafák árnyékában böngészni az internetet.

menu
menu