Sokat lopott a Microsoft ex-menedzsere

Sokat lopott a Microsoft ex-menedzsere

22 hónap börtönre ítélték a Microsoft volt alkalmazottját, aki korábban a cég domain neveiért volt felelős. Az egykori menedzser közel egymillió dolláros kárt okozott a szoftvergyártónak.

Carolyn Gudmundson elismerte, hogy a pozícióját 2000. és 2004. között csalások sorozatának elkövetésére használta fel. A bíróság ezért 22 hónap börtönre és 923641 dollár kártérítés fizetésére kötelezte.
A vádirat szerint Gudmundson többféle trükköt is alkalmazott. Bár jogosult volt céges hitelkártyáját használni a regisztráció fizetésére, a valós díjnál jóval nagyobb összeget tartalmazó  számlákat adott le költségtérítésre. Más esetekben olyan domain regisztrációs díjakat fizettetett ki a Microsofttal, amiket a cég valójában már rendezett leányvállalata, az Expedia révén. (Az Expediát a Microsoft 2001-ben eladta.)
A domain értékesítéssel foglalkozó Marksmen nevű céget is beugratva számos domaint vásárolt egy állítólagos G.M. Lossmann nevű személytől. A szoftvergyártó által kiállított csekkek azonban Gudmundson édesanyja számlájra érkeztek meg.
Az eljárást vezető bíró szerint az ítéletnek elrettentésként kell szolgálnia mindenki számára, akik hasonló munkakörben, hasonló lehetőségek közt dolgoznak. Ennek ellenére Gudmundson állítólag nem járt rosszul, ugyanis az ellene felhozott vádak alapján akár 20 év börtönre is ítélhették volna (kisebb pénzbüntetés mellett).
Az eljárás kapcsán előkerült még egy ügy, ami szintén jól mutatja, hogy az egykori menedzser nem volt különösebben odaadó munkavállaló. Neki róják fel ugyanis a Hotmail hírhedt 1999 évi üzemszünetét, ami 60 millió felhasználót érintett. A problémát egy banális apróság okozta: Gudmundson ugyanis nem fizette be a szolgáltatás működéséhez szükséges Passport.com domain megújításának mindössze 35 dolláros költségét.

menu
menu