Skócia árverésre került

Skócia árverésre került

A The Scotsman skót napilap szerint a new york-i árverésen a vételár akár a 2 millió angol fontot is elérheti

A cím megtévesztő lehet, mivel természetesen nem az országot, hanem csak a ´scotland.com´ domainnevet bocsátják árverésre.

Chris Leggat, az amerikai ‘moniker.com’ (domainnevek értékesítésével foglalkozó vállalat) egyik munkatársa elmondta, hogy a kérdéses domainnév egy, a hónap folyamán New Yorkban rendezendő domainkonferencián fog remélhetőleg elkelni. Legatt úrnak skót gyökerei vannak, mivel édesapja Glasgow városából emigrált Amerikába. A skótok számára, legyenek bármerre is a világban, Skócia egy és örök, emiatt a ´scotland.com´ domain is rendkívül értékessé vált.

A domainnév egy seattle-i cég tulajdonában van, amely még 1995-ben nyújtotta be regisztrációs igényét. A domain vételára akkoriban nevetségesen alacsony lehetett, valószínűsíthetően nem került többe 75 angol fontnál. Az oldal tartalmazott némi turizmussal kapcsolatos információkat, de elmondható, hogy nem valódi értékének és potenciáljának megfelelően volt kihasználva. Mindezek ellenére az oldalra még így is havonta mintegy egymillióan kattintanak. A tulajdonosok legfőképpen kersekedelmi célzattal vásárolták meg a domaint és mint később kiderült, igazi aranytojást tojó tyúkra bukkantak, mivel az emberek nagyon kedvelik Skóciát és szeretnének minnél többet megtudni róla, emiatt a ´scotland.com´ hatalmas üzleti lehetőségeket rejt magában.

Bár a konferencia New York városában lesz megrendezve, a szervezők a világ minden részéről fogadják a liciteket.

Struan Robertson, a glasgow-i Pinsent Mason ügyvédi iroda jogász szakértőjének véleménye szerint az ilyen és ehhez hasonló domainnevekben hatalmas üzleti lehetőségek rejlenek. Az üzletek lebonyolítását olyan hozzáértők végzik, akik nap mint nap adják és veszik a domainneveket, mellesleg pedig saját hírnevük öregbítésére is felhasználják a nyélbe ütött üzlet által keltett hírverést.

Robertson úr elmondása szerint sok domainnév tette már mesésen gazdaggá tulajdonosát. A scotland.com domainnévvel kapcsolatban viszont kételyeinek adott hangot: szerinte nem valószínű, hogy a domain több millió dollárért fog elkelni, az azonban bizonyos, hogy a vételár hat számjegyű lesz.

menu
menu