Rekord az európai domainpiacon

Rekord az európai domainpiacon

A domain eladási rekordösszegeket általában .com végződésű domainekhez köthettük eddig elsősorban, pl. a sex.com ami 12 millió dollárért talált gazdára. De most a .de is megvillantott valamit – minden idők legdrágább .de végződésű domainje talált tulajdonosára.

Az új csúcstartó: a poker.de – kalapács alá kerülésének eredménye az lett, hogy 695.000 eurós ajánlattal új rekordot állított fel. Az eddigi csúcstartók a blackjack.de 300.000 euróért, és a reifen.de 200.000 euróért, melyek már csak a dobogó 2., és 3.ik fokára férnek fel. Habár állítólag létezik drágább eladott .de domain: egyes információk szerint az auto.de állítólag még magasabb összegért cserélt gazdát, de ezt a tényt sem az eladó, sem a vevő nem erősítette meg.

A rekorder webcím, a poker.de új tulajdonosa a Partygaming. Az angol tulajdonban lévő cég elsősorban online szerencsejátékairól ismert. Az eladó szerepét a Nicit nevű, elsősorban domainkereskedelemmel foglalkozó cég töltötte be, amely az eddig tulajdonosnál – egy német játékokkal foglalkozó cégnél elővásárlási jogot biztosított magának, melynek segítségével létrehozhatta az aukciót. A Nicit egyik tulajdonosa, Daniel Kollinger nem titkolta, hogy számított a rekord megdöntésére. „A domain név nagyon népszerű. Évente 200.000 egyedi látogatót fogadott a webcímen található oldal valós tartalom nélkül is. Ráadásul a póker, mint szerencsejáték ismét a reneszánszát éli.”. Az aukció ennek megfelelően 500.000 euróról indult. „Lehetett sejteni már az aukció megkezdése előtt hogy minimum 525.000 eurós ajánlatott biztos elfogunk érni”. Kollinger reményei szerint a .com végződés után, melyet gyakorlatilag lehetetlen lenne utolérni – hasonló üzletekkel a .de végződés emelkedhet a legmagasabbra.

Jelenleg körülbelül 11 millió regisztrált .de végződésű domaint tartanak számon. Becslések szerint ezekből azokban csak 50-60 %-ot használnak aktívan. A Sedo szerint átlagban 2000 euróért adják el őket, összesen a 2006-os évben 40 millió amerikai dollárért kötettek üzletek Németországban.

menu
menu