Rejtély fedi a különleges webcím gazdáját

Rejtély fedi a különleges webcím gazdáját

Senki előtt nem ismert, hogy ki vásárolta meg a Poker.com domainnevet a Moniker.com által szervezett anonim aukción.

A Scores.com domain több mint egymillió dollár felett kelt el, ám Marc Lesnick szerint – aki nemrégiben az Amszterdamban megtartott Casino Affiliate Conference domain árverésének szervezője volt – a Poker.com esetében valahol 10-20 millió dollár között érhetett véget az aukció. A vásárló kiléte (aki így hozzájutott az internet talán egyik legkeresettebb domainnevéhez) azonban még Mr. Lesnick előtt sem ismert. Egy anonim aukció során csakis a vételár kerül ismertetésre, a vásárló személyét a közvélemény nem tudja meg. Az aukciót követően tucatnyi e-mail érkezett Mr. Lesnick címére, melyben mindenki a titokzatos vásárló személyét akarta megtudni.

A Poker.com csak egy a sok domainnév közül, melyek nagy összegekért keltek el. Ilyenek például a Horsetracks.com, a Slots.com, a Winner.com, a Jackpots.com és a VegasSportsbook domainnevek.

Az internetes keresők adatainak alapján az "online póker" kifejezés a közelmúltban megelőzte a szinte mindig első helyen álló "online pornó" kifejezést.

A Poker.com története

A Poker.com domain kalandos múlttal rendelkezik. A kezdet kezdetén rossz kezekbe került, ami miatt rendkívül rossz módon kezelt domainnév vált belőle. Charlo Barbosa, egy vancouver-i férfi indította el a Poker.com, Inc. vállalatot, akit később azzal gyanúsítottak meg, hogy az általa kínált online szolgáltatások olyan szoftvereket telepítettek a számítógépekre, melyek a vásárlók tudta nélkül pornószolgáltatásokhoz kapcsolható távolsági hívásokat indítottak. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság pert indított Mr. Barbosa ellen, melynek végén az elmarasztaló ítéletben kárt okozó tevékenységének azonnali beszüntetésére szólították fel.

A Poker.com domainnel egy bizonyos Michael Jackson (nem azonos az énekessel!) is kapcsolatba került, aki 1999 júliusától kezdve a Poker.com, Inc. vállalkozás vezérigazgatója lett. Ezt megelőzően Mr. Jackson egy ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos vállalatot működtetett, valamint beruházó bankárként is tevékenykedett Brit-Kolumbiában.

A Poker.com, Inc. vállalat 1999-ben a 2098-as évig terjedően megszerezte a Poker.com domainre vonatkozó összes jogot, melyek világszerte érvényesek. Ezek a jogok korábban az UniNet Technology, Inc. vállalat kezében voltak, amely a Poker.com domainnévért cserébe megkapta az AlaCorp, Inc. céghez kötődő domaint. Az UniNet egyfajta közvetítő szerepet játszott az eladási folyamatban, mivel abban a pillanatban, hogy megszerezte a Poker.com-ot, azonnal továbbadta a Poker.com, Inc. vállalatnak.

A tranzakció idején Michael Jackson volt az UniNet igazgatója. Ő és egy üzlettársa, (aki "merő véletlenségből" éppen egy bizonyos Mr. Barbosa volt) egyenként 125 ezer törzsrészvényt kaptak az UniNet cégtől, amely így kívánta megköszönni nekik az üzlet létrejöttét.

Az UniNet cég a tranzakció ellenértékeként 100 ezer dollárt kapott, valamint tiszteletdíjként megkapja a Poker.com bruttó havi bevételeinek 4 százalékát. Ez össze sem hasonlítható azzal a valószínűleg több mint 10 millió dollárral, amely összegért a domain gazdást cserélt a közelmúltban.

2000. december 22-én a Poker.com tulajdonosai bejelentették, hogy számítógépes bűnözők december 6-án egy másik cég honlapjára irányították a domainnév bejövő forgalmát.

A bűneset idején kiadott közleményében Mr. Jackson elmondta, hogy a Poker.com, Inc. vállalatnak nincs tudomása "semmilyen ellene benyújtott keresetről, vagy olyan nézeteltérésről, mely a domainnév elnevezését viselő vállalatot a jelenleg fennálló helyzet megváltoztatására késztetné a www.poker.com oldal működtetétésével kapcsolatban". Amennyiben a vita tovább folytatódna, kétségtelen, hogy nagy károkat okozna az értékes Poker.com domainnévnek.

menu
menu