Rács mögött domain nevek felmondásáért

Rács mögött domain nevek felmondásáért

Egy szórakozóhely elbocsátott alkalmazottja a cég domain nevének felmondásával akart elbocsátásáért bosszút állni.

A coloradoi Steamboat Springs nevű település hírportálja számolt be arról az eseményről, amely rávilágít a domain nevekkel kacsolatos átgondolt magatartás szükségességére.

A példázat ott kezdődik, amikor Donna “Tonie” Roberts a GhostRanch nevű szórakozóhely alkalmazottjaként domain neveket regisztráltatott az egyik népszerű amerikai domain regisztrátor cégnél. Akkor vezető beosztásából adódóan a cég bankkártyájávál jóhiszeműen kezdeményezte a domain nevek lefoglalását. Később azonban a tulajdonosok és az alkalmazott között a viszony megromlott és a munkaviszony megszűnt. A domain regisztrációkor azonban az alkalmazott saját nevét adta meg kapcsolattartóként és – vélhetően bosszúból – a kapcsolattartói státuszát felhasználva a domain neveket felmondta a szolgáltatónál. Ennek következtében a szórakozóhely honlapja és teljes levelezése bénult meg. A történet a rendőrségen folytatódott. Letartóztatást követően az alkalmazottat óvadék fejében szabadlábra helyezték és majd márciusban dönt a bíróság a büntetéséről.

A tanulságok

Az ügy mindennapinak tűnhet, de igazi tanulságokat is hordoz magában. A domain nevek nyilvántartásában célszerű olyan személyt feltűntetni, akik a cég hosszútávú működése során is kapcsolódni fognak a céghez. Egy alkalmazott elbocsátását követően mihamarabb a domain nevek nyilvántartásából ki kell vezettetni az alkalmazott nevét. A szolgáltatónál lévő domain nyilvántartási rendszerhez való hozzáférést az alkalmazott elbocsátása esetén azonnal módosítani kell. A céges e-mail címek jelszavait az alkalmazottól való megválást követően azonnal cserélni szükséges.

menu
menu