Ölni egy domain névért?

Ölni egy domain névért?

A világ talán legértékesebb tartománynevéért, a <sex.com> domain névért folytatott ádáz küzdelem újabb fordulatot vett: a szemben álló felek már gyilkosságtól sem riadnak vissza.

A trükk

A tartománynév története 1994-ig nyúlik vissza, ekkor regisztrálta azt ugyanis több más név társaságában egy amerikai magánszemély, Gary Kremen. Ekkor még nem lehetett előre látni, hogy évek múlva milyen óriási értéket fog képviselni egy-egy jól megválasztott domain név.

Alig telt el egy év a regisztráció után, amikor is Kremen megdöbbenten tapasztalta, hogy a <sex.com> a vonatkozó előírások figyelmen kívül hagyásával átkerült egy másik magánszemély, bizonyos Michael Cohen használatába. A következő öt évben Kremen több bírósági eljárást indított Cohen, illetve a domain átregisztrálását elvégző regisztrátorok ellen, azonban csak 2000-ben sikerült elérnie, hogy a bíróság elrendelje a tartománynév visszaadását részére. A javára kártérítésként megítélt közel 65 millió amerikai dollárra azonban keresztet vethetett, miután Cohen Mexikóba szökött.

A mexikói szál

Újabb öt évbe telt, mire Cohen előkerült, 2005 októberében Tijuana városában tartóztatták le. Meglepő módon azonban 14 hónap után újra szabadon engedték, annak ellenére, hogy Kremen ügyvédeinek nem sikerült elérnie, hogy a Cohen által néhány év alatt a <sex.com> domain névvel keresett, és világ különböző bankjaiban elhelyezett dollármilliókat zárolják.

Cohennek egyébként 2007. februárjáig kellene előteremtenie a pénzt, ha eleget akarna tenni a bírósági ítéletnek. Újabb fordulat azonban, hogy Cohen amnéziában szenved, legalábbis ő ezt állítja. Kremen legnagyobb sajnálatára csak lettországi, lichtensteini és Man-szigeteki számláira emlékszik. Az egyetlen ember, akinek talán van hozzáférése az összes számlához, Cohen mexikói ügyvédje, Gustavo Cortes Carvajal, akit gúnynevén „varangyként” is ismernek.

Véres fordulat

Az ügyvéd ellen Cohen szabadlábra helyezésének napja délutánján merényletet kíséreltek meg: a sofőrje által vezetett autót két teherautó passzírozta össze. A „baleset” után leadott lövések a sofőrt sebesítették meg, míg az ügyvédnek sikerült a legközelebbi rendőrőrsig elmenekülnie. A lövöldözésben egy négyéves kisfiú is megsérült. Nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy Cohen állna a merénylet mögött.

Nyitott kérdés, hogy Cohen februárban megjelenik-e a bíróságon. Amennyiben be sikerül bizonyítania, hogy valóban nem emlékszik a számlaszámaira, és így a pénzt sem tudja előkeríteni, valószínű, hogy a kártérítés megfizettetése iránti eljárást végül eredménytelenül kell megszüntetni. Kremen legfeljebb azzal vigasztalódhat, hogy a domain néven rekordáron, 14 millió dollárért sikerült túladnia.

menu
menu