Mexikóban fogták el a domain tolvajok fejedelmét

Mexikóban fogták el a domain tolvajok fejedelmét

Mexikóban elfogták a sex.com domain ellopásááért elítélt Stephen Cohent.

Az egyik legjelentősebb domain botrány végére kerül pont a napokban. A máig legértékesebbnek tartott webcímet, a sex.com-ot még az Internet hőskorában, 1994-ben jegyeztette be Gary Kremen.

Hamis levéllel szerezte meg a domaint

A most 56 éves Stephen Cohen 1996-ban a monoplol helyzetben tevékenykedő regisztrátor szervezet, a Network Solutions figyelmetlenségét kihasználva egy hamisított levéllel szerezte meg a webcímet. A domain neveket már akkor is csak elektronikus úton lehetett átruházni. Cohen egy kérelmet írt a domain jogos tulajdonosának cége az "Online Classifieds" nevében, melyben arra hivatkozott, hogy a cégnél nincs internetes kapcsolat, ezért kéri hagyományos úton a domain átíratását. A Network Solutions munkatársa az irat hitelességének ellenőrzése nélkül végrehajtotta a módosítást. Ezt követően tolvaj és a meglopott között megkezdődött egy 5 évig tartó jogi csata, amely időtartama alatt a domain név kezelését – jogerős végzés hiányában – a Cohen végezhette és a címen működtetett oldal hasznát is ő zsebelte be. Kremen az említett perrel párhuzamosan másik úton is próbálta visszaszerezni jogos tulajdonát: a regisztrátort kívánta felelősségre vonni mulasztással okozott vagyoni károkozás miatt.

65 +15 millió dolláros kártérítés

A tolvaj ellen indított hosszas jogi procedúra végén, 2000-ben visszakapta a címet és később a bíróság 65 millió dolláros kártérítést is megítélt számára, hivatkozva arra, hogy a szóban forgó domain működtetéséből származó bevételek ekkora összegre rúghattak a jogi csatározások ideje alatt. A kártérítésen túl Cohent a bíró letöltendő szabadságvesztéssel is sújtotta. A perben vesztes Cohen – aki a bírósági tárgyalásokon egyetlen alkalommal sem jelent meg – nyom nélkül eltűnt. Kremen saját vagyonából 50000 $-t fejpénzt ajánlott fel Cohen kézre kerítéséért. Eddig azonban sikertelen volt a hajsza, bár a jelentős összeg számos amerikai fejvadász cég érdeklődését felkeltette. A tegnapi napon Mexikó egyik turista paradicsomában, Tijuanaban a helyi rendőrség fogta el Cohent. Ezt követően a helyi hatóságok a Mexikó és az USA határán átadták az amerikai hatóságoknak és onnan San Diegoba szállították.
A regisztrátor ellen indított eljárás peren kívüli megegyezéssel lezárult, mivel 2004-ben sikerült a Network Solutions anyavállalatának (Verisign) és Kremennek egyezségre jutnia. A megállapodás részletei nem kerültek nyilvnáosságra, azonban a egyes hírek szerint a Verisign 15 millió dolláros kártérítést vállalt magára.

A kártérítés nagy része úszott?

A domain tolvaj letartóztatásakor munkavállalási engedélyért folyamodott a helyi hatóságokhoz, amelyből arra lehet következtetni, hogy Cohen nem dúskál az anyagi javakban, így a sex.com webcímet jelenleg kezelő Kremen a 65 millió dolláros kártérítésen kívül az 50 ezer dolláros fejpénzt felírhatja a veszteségeit tartalmazó listára…

menu
menu