Megtáltosodott az ír névtér

Megtáltosodott az ír névtér

Sosem látott mértékű növekedés tapasztalható Írország domain végződése, az .IE alá történő domain regisztrációk számának terén.

Az idei év harmadik negyedévében Írországban 10.029 .IE végződésű domain nevet regisztráltak, amely az elmúlt év ugyanilyen időszakához képest 12,7 százalékos növekedést jelent. Ezen felül, a júliusi, augusztusi és szeptemberi regisztrációk minden idők legjobb eredményeit hozták. A domain nevek megújítási aránya 87 százalékra nőtt.

Az IE Domain Registry (IEDR) negyedéves regisztrációs jelentése szerint az .IE névtérben jelenleg 170 ezer domain nevet találhatunk, amelyből 31.024-et a 2011. januárja óta eltelt 9 hónapban regisztráltak. A tavalyi év ugyanilyen időszakában 27.994 új domain került regisztrálásra, amelyhez képest az idei eredmény 10.8 százalékos növekedést jelent. Az IEDR jelentése arról is szól, hogy az ír egyéni vállalkozók és korlátolt felelősségű társaságok részéről mutatkozik a legnagyobb igény az .IE domain nevek iránt. Ezek a csoportok teszik ki az újonnan regisztrált .IE domain nevek regisztrálóinak 80 százalékát.

A regisztrációk számának növekedése az IEDR ügyvezetőjét, David Curtin-t is nagy örömmel töltötte el: „Biztató dolog azt látnunk, hogy az ír névtér regisztrációinak száma folyamatosan erős növekedést mutat. Az IEDR továbbra is olyan technológiák fejlesztésébe fog befektetni, amelyek biztosítják az .IE domain infrastruktúra biztonságát, míg regisztrátoraink munkájukkal nagy mértékben hozzájárulnak az .IE névtér előremozdításához. Ha egy induló vállalkozás, kis- és középvállalkozás, vagy mikrovállalkozás .IE domain nevet választ magának, akkor biztos lehet abban, hogy termékeit és szolgáltatásait egy jól bevált, megbízható módon fogja tudni reklámozni.” – mondta el Curtin.

A regisztrációk összes száma más ccTLD-khez viszonyítva alacsonynak tekinthető, mely részben a szigorú regisztrációs irányelveknek köszönhető. David Curtin azonban lát esélyt arra, hogy a névtér regisztrációinak száma a jövőben még a mostaninál is nagyobb mértékben fog emelkedni.

 

A fejlődés útja

Sok kis- és középvállalkozás esetében azt tapasztalhatjuk, hogy nem merítik ki az összes olyan lehetőséget, amelyekkel pedig növelhetnék eladásaikat, kiterjeszthetnék vállalkozásukat. Az egyik ilyen lehetőség a saját weboldal üzemeltetése. Az ír cégek mintegy kétharmadának van saját weboldala, ám azoknak mindössze 21 százaléka alkalmas e-kereskedelemre, ami azt jelenti, hogy a cégek jelentős online értékesítési lehetőségektől esnek el. Egy e-kereskedelemre alkalmas weboldal egy főutcai bolt éves bérleti díjának töredékéért regisztrálható, mégis a világ minden részéről megtekinthetik a potenciális vásárlók.

Az .IE Domain Registry szeretné erre a kihagyott lehetőségre felhívni a vállalkozások figyelmét, ezért nemrégiben létrehozta a 100.000 Euróval rendelkező OPTIMSE alapot, amely jelenleg tíz cégnek segít abban, hogy webes jelenlétük erősítésével maximalizálja azok üzleti hatékonyságát.

menu
menu