Megérkezett a sedo.com és az InterNetX közös, globális domain riportja

Megérkezett a sedo.com és az InterNetX közös, globális domain riportja

Ez már a harmadik Global Domain Report, amit elkészítettek.

Megnéztük a frissen elkészült Global Domain Report 2022 jelentését és összegyűjtöttük a legfontosabb trendeket, statisztikákat, hiszen ami állandó, hogy ez a piac is folyamatosan változik.

Domain ipar 2021-ben

A domain ipar 2021-ben is rekordszámokat ért el. A .de ccTLD elérte az 1 milliós regisztrált domain számot. Összességében a domain iparág 364,4 millió regisztrált domainnel rendelkezik, és csak 0,5%-os csökkenés volt az előző évhez képest.

TOP 10 TLD regisztráció

Nem meglepő módon az első helyen a .com áll, viszont utána már új versenyző a .tk domain következik. A .tk domain magas regisztrációs számai köszönhető annak, hogy az első 12 hónapban ingyenes a regisztrációja. Harmadik helyet pedig ismét a német ccTLD, a .de foglalja el.

Új gTLD-k helyzete

Egy új gTLD mindig jó választás, hiszen rövid, nem gyakori és sokszor igen kreatív neveket lehet velük létrehozni. Top 5 új gTLD-knél első helyen áll a .xyz, majd utána az .online, .top, .site és a .shop.

cityTLD, a nagyvárosok digitális jelenléte

A cityTLD-k általában nagyvárosok teljes nevéből vagy annak rövidítéséből áll. Lehetővé teszi a helyi polgároknak, lakosoknak, szervezeteknek, intézményeknek, hogy népszerűsítsék magukat valamint a várost. Egyes városok nagyon sikeresen fejlesztették saját, városmárkájukat. Első helyen .berlin, utána .tokyo majd .nyc domain áll. A Top 10-be nagyrészt még európai nagyvárosok fértek be.

Márkadomainek hihetetlen növekedése

A márka TLD-k száma éves szinten 15%-kal nőtt, 2018-hoz képest pedig 60%-kal nőtt a száma. Első helyen a .leclerc áll, ezt követi a .abbott, majd .weber.

Kriptovalutákkal kapcsolatos domainek

2017-ben az egyik első Bitcoin áremelés idején a Verisign számolt be arról, hogy a regisztrációk között tíz felkapott kulcsszó kapcsolódott a kriptovalutához. A kriptovaluták azóta többször átestek növekedési meg csökkenési hullámokon, de a kriptókkal kapcsolatos tartományok továbbra is növekednek.

InterNetX legnépszerűbb prémium kulcsszó keresései

A kulcsszavak közé természetesen bekerültek olyan globálisan felkapott témákkal kapcsolatos szavak, mint az NFT, a meta vagy a bitcoin. Főleg az NFT és a meta kulcsszavak száma növekedik erősen a jövőben is.

Rengeteg ábrát, grafikont és igazán érdekes infókat tartalmaz ez a legfrissebb riport, amit pár adat megadása után az internetx.com oldaláról bárki letölthet.

menu
menu