Megérkezett a CENTRSstats második negyedéves jelentése

Megérkezett a CENTRSstats második negyedéves jelentése

A jelentés lefedi a globális eredményeket, az európai piacra pedig különös figyelmet fordít.

A második negyedévben jelentősen csökkent az új domain vásárlások iránti kereslet, a vételárak viszont stabilak voltak. Az első 300 legnagyobb TLD átlagos növekedése viszont 6,4% volt, a népszerű domainek teljesítményére nem lehet panasz.

Európában megközelítőleg 116 millió regisztrált domain van, ebből pedig körülbelül 69 millió db ccTLD, 35 millió db .COM domain és 13 millió db többi gTLD-hez tartozó domain. Itt is elmondható, hogy az új domain vásárlások iránti kereslet csökkent, de a lejárat/törlés arány stabil maradt. Időnként az európai piacot telítettnek mondják, azonban egy főre levetítve a számokat, nem úgy tűnik. Európában a 100 főre jutó medián 11 tartomány, legalább 20 ország ezalatt az érték alatt van, tehát bőven van még lehetőség további terjeszkedésre, növekedésre. Szintén fontos megjegyezni, hogy 2021. márciusa előtti 12 hónapban az európai ccTLD-k mediánja folyamatosan növekedett, amit az európai lezárásoknak is köszönhetett, hiszen sokkal több vállalkozás költözött az online térre és erősítette meg az online jelenlétét. Továbbá a számok azt mutatják, hogy a domain eladások számának megugrása elmarad a 2020-as évtől.

A globális piac kb. 317 millió domainből áll, ennek 68%-a gTLD és 32% ccTLD. Itt is megfigyelhető volt az, ami ez európai domaineknél, hogy 2021. áprilisa előtti 12 hónapban nagyon emelkedő volt a domain regisztrációk száma. A gTLD-k továbbra is erősen koncentrálódnak az első TOP 10-ben lévő végződésekre. Az új gTLD-k még továbbra sem vetettek erős lábat.

A jelentés itt érhető el: https://centr.org/library/library/statistics-report/global-tld-report-2021-2.html

Kiemelt kép: Glenn Carstens-Peters / Unsplash

menu
menu