Megállj a regisztrátori visszaélésekre…

Megállj a regisztrátori visszaélésekre…

A Nominet, az .uk domaintér nyilvántartója véget kíván vetni a domain „kóstolgatás” lehetőségének. A visszaélési mód kizárólag a regisztrátorok előjoga (volt)...

A domain regisztrációt végző cégeknek a több domain végződés alatt van egy rövid idejük arra, hogy a lefoglalt címeket, azok fizetése nélkül lemondják. Erre a domain tartományok nyilvántartója ad lehetőséget, hogy ha megrendelő nem fizeti ki a domaint, akkor a regisztrátorok számára egy menekülési útvonal maradjon.. Ez a „türelmi idő” a .com/.net vagy az .org végződés alatt 30 nap.
A domain regisztrátorok egy része ezt a türelmi időt oly módon használja ki, hogy törlésből felszabaduló neveket vagy nagyobb forgalommal kecsegtető címeket bejegyez és azokat megtartja, ha a bejegyzést követően jelentős forgalmat generál a cím. A forgalmat produkáló webcímeket többféle módon is lehet hasznosítani. Ha a forgalom abból ered, hogy egy ügyfél elfelejtkezett domain nevéről és a korábban a címhez szokott látogatók keresik fel, a cím új kezelőjének egyszerű a dolga: fel kell ajánlania a feledékeny korábbi kezelőnek a cím megvásárlását… A másik esetben a cím reklám céljára is kiválóan alkalmas. A cégek a nagy forgalmú címeken saját szolgáltatásaikat reklámozzák és ha egy évet követően már nincs valós forgalma az oldalnak, azt egyszerűen „kidobják”.
Az ilyen tipusú – gyakorlatilag kockázatmentes –regisztrációknak az szakzsargon már önálló névvel is ellátta: az ilyen regisztrációkat „domain tasteing”-nek, azaz domain „kóstolásnak” nevezik, abból kifolyólag, hogy a bejegyző cég a domain által generált forgalom alapján megvizsgálja a domain értékét és ha kell neki megtartja, ha nem lemondja a fizetési kötelezettsége előtt.

A Nominet megelégelte

A Nominet az .uk domain névtér kezelője elsőként a domain tartományok kezelői közül lépést készül tenni annak érdekében, hogy megfékezze a domain kóstolgatásokat. A kóstolgatás – amely egy meglehetősen új visszaélési forma – alig egy éve történt megjelenése óta egyre nagyobb problémát okoz a.com tartományban is. A Nominet azzal kíván véget vetni ennek a módszernek, hogy augusztus 8.-tól korlátozta az .uk tartományban a szerződött partnerei által ingyenesen visszamondható megrendelések számát. Ez a korlátozás lehetőséget ad a jövőben például az elgépelésekből eredő „hibás” domain nevek törlésére, de a nagy számban történő rosszhiszemű visszamondásokat megakadályozza.

Figyelték a kóstolókat

„Először múlt évben lettünk figyelmesek a domain név kóstolgatásra” közölte Eleanor Bradley, a Nominet Üzemeltetési Igazgatója. „Azóta, fokozottan figyeltük egyes szerződött partnerünk regisztrációs és törlési tevékenységét és ebből arra következtettünk, hogyl elkerülhetetlen a bevezetett gyakorlaton változtatni.”

Kóstolgatás a hazai gyakorlatban

A .hu domaintérben nincs lehetőség a domain kóstolgatás gyakorlatának alkalmazására, mert a sikeres regisztrációt követően a Internet Szolgáltatók Tanácsa kiterheli a regisztrátorok számára a díjat. Olvasóinktól származó információk szerint egy hasonló visszaélési forma ad lehetőséget a regisztrátorok számára hazánkban. Ez a módszer akkor alkalmazható, ha egy ügyfél a domain nevét nem kívánja használni és jelzi felmondási szándékát, de a regisztrátor a nevet mégsem mondja fel. A regisztrátonak akkor származik haszna, ha a nagy látogatottságot kihasználva saját szolgáltatásait reklámozza az oldalon. Hazánkban ilyen esetekben sincs lehetőség a regisztrátor részéről a domain név továbbértékesítésére, mert a domain nevek kezelési jogának átadásához a domain kezelőjének az eredetiben benyújtott hozzájárulása szükséges.

menu
menu