Második börtön domain nevekért

Második börtön domain nevekért

John Zuccharini másodszor is börtönbe kerülhet domain nevekkel kapcsolatos visszaélésekért.

Bob The Builder – az Internet egyik kedvenc játéka a legfiatalabb internetező közösség számára. Az ügyességi, logikai játék a BobTheBuilder.com webcímen érhető el. Óriási felháborodást keltett, amikor a domainipar „sötét oldalának” vezéralakja, John Zuccharini szemet vetett a játék honlapjának címével azonos webcímre. Zuccharini lefoglalta a BobTheBiulder.com-ot és az oldalon erotikus tartalmú reklámokat helyezett el. Hasonló módon járt el a Teletubbies.com-mal összetéveszthető Teltubbies.com-mal is. A vádanyag 2002.-es beterjesztése után Zuccharinit bűnösnek mondták ki 2003.-ban megtévesztő névhasználat és gyermekpornográfia bűntettében. New York Államának bírója 2,5 év börtönnel szankcionálta a jogsértést. Zuccharini szabadságvesztése 2005 novemberében ért véget. Az akkori ítéletében a bíróság már megtiltotta Zuccharininek az olyan domain nevek regisztrálását, amelyek hivatalos márkanevekhez hasonlítanak és azoktól mindössze egy vagy két betűvel térnek el. „Ezen határozatot azonban Zuccharini figyelmen kívül hagyta és újra hasonló módon járt el. Ismét olyan webcímeket használt, amelyek nagyon hasonlóak ismert és népszerű honlapok címéhez.” – mondta Carolynn Hann, az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Hatóságát (FTC) képviselő ügyész.

Nem hozott olyan jól, mint a pornó

Most azonban – szerencsére – a több száz használatba fogott, megtévesztő webcímén már nem hirdetett porongráf termékeket. Ez a tevékenység és az új irányvonal már nem volt olyan gyümölcsöző, mint Zuccharini korábbi üzlete, 2003.-ban ugyanis az USA Igazságügyi minisztériuma szerint még évi 1 millió dollárt kasszírozott akkori „ügyködésével”. A hivatalos számítások szerint a jelenleg vizsgálat alatt lévő ügyletei kb. 164 000 $ bevételt eredményeztek számára. Erről az összegről – vélhetően az ügy jobb elbírálása végett – Zuccharini lemondott.

Zuccharini nem reagált azonnal, amikor az üggyel kapcsolatosan nyilatkozattételre kötelezték. Később azonban válaszolt az FTC megkeresésére és bár a felhozott tényekkel egyetértett, azt nyilatkozta, hogy nem követett el jogsértést- nyilatkozta a Hatóság. Az újabb „Zuccharini ügy” kivizsgálása folyamatban van, azonban elképzelhető, hogy a jogsértés ismétlődő jellege miatt ismét vádemelés, majd letöltendő szabadságvesztés miatt egy időre megszabadul az Internetező közösség Zuccharinitől.

Zuccharini amatőr?

Bár a „megtévesztő névhasználat” már tíz éve illegális az USA-ban, a kormány azóta sem igazán képes visszaszorítani ezt az internetes visszaélések ezen formáját, mert az elkövetők kívül esnek a szövetségi jog által elérhető és lefedhető területeken – nyilatkozta az ügy kapcsán Frederick Felman úr, az márkanevek internetes felügyeletére szakosodott cég, a Mark Monitor vezetője. „Voltaképpen csodálkozom, hogy Zuccharini lebukott” – mondta – „A legtöbb dörzsölt fickó remek alibi tevékenységekkel fedi le, vagy takarja el, amit valójában tesz” – tette hozzá. Majd így fejezte be: „Zuccharini tehát nem valami ügyes bűnöző.”

menu
menu