Ma megdőlt minden idők domain eladási rekordja

Ma megdőlt minden idők domain eladási rekordja

A sex.com címet a mai napon megvette egy cég 12 millió $-ért, megdöntve az 1999 óta fennálló business.com által beállított 7,5 millió $-os rekordot.

Az xbiz.com nevű internetes hírmagazin értesülései szerint minden idők legjelentősebb domain üzlete köttetett meg az elmúlt napokban. Az üzlet az Internet történetének leghányatottabb sorsú webcímére, a sex.com-ra vonatkozóan köttetett. Az információk szerint a domain nevet a bostoni Escom LLC vásárolta meg. A domain korábbi tulajdonosa, Gary Kremen nem kívánta a hírt megerősíteni, azonban cégének szóvivője szerint "Valóban folyamatban van egy ügylet a domain névre vonatkozóan." A domain nevek nyilvántartásából kiderül, hogy a mai napon módosították a domain név adatait és az új kezelő valóban az Escom LLC.
A jelenlegi domain eladással egy 1999-től fennálló rekord dőlt meg. 1999 őszén a business.com címet értékesítették 7,5 millió dollárért.

A sex.com története dióhéjban

A máig legértékesebbnek tartott webcímet, a sex.com-ot még az Internet hőskorában, 1994-ben jegyeztette be Gary Kremen. A most 56 éves Stephen Cohen 1996-ban a monoplol helyzetben tevékenykedő regisztrátor szervezet, a Network Solutions figyelmetlenségét kihasználva egy hamisított levéllel szerezte meg a webcímet. A domain neveket már akkor is csak elektronikus úton lehetett átruházni, de Cohen egy hagyományos levelet írt a domain jogos tulajdonosának cége az "Online Classifieds" nevében, melyben arra hivatkozott, hogy a cégnél nincs internetes kapcsolat, ezért nem tudja elektronikus úton, szabályosan kérni átíratását. A Network Solutions munkatársa az irat hitelességének ellenőrzése nélkül végrehajtotta a módosítást. Ezt követően tolvaj és a meglopott között megkezdődött egy 5 évig tartó jogi csata, amely időtartama alatt a domain név kezelését – jogerős végzés hiányában – a Cohen végezhette és a címen működtetett oldal hasznát is ő zsebelte be. Kremen az említett perrel párhuzamosan másik úton is próbálta visszaszerezni jogos tulajdonát: a regisztrátort kívánta felelősségre vonni mulasztással okozott vagyoni károkozás miatt. Kremen a domaint visszakapta, de a megítélt 65 millió $-os kértérítést a mai napig nem tudta érvényesíteni.

menu
menu