Letartóztatás domainbitorlás miatt

Letartóztatás domainbitorlás miatt

A világon elsõ alkalommal történt letartóztatás domainbitorlás és megtévesztés miatt.

Sokan bosszankodnak azok miatt a böngészõben kéretlenül megjelenõ reklámoldalak miatt, amelyek az oldalak bezárása után újra és újra megnyílnak. Az egyik ilyen "reklámgyárost" a héten elõzetes letartóztatásba helyezték.
Egyes becslések szerint az 53 éves John Zuccarini évi 1 millió dollár bevételre tett szert a kéretlen reklámok megjelentetésébõl. A hirdetések nagy számú megjelenéséhez jó alapot szolgált az általa lefoglalt 3000 webcím. Ezek egy része olyan domain, ami hasonlít az látogató által megnézni kívánt oldal címéhez, azonban abban egy vagy néhány betû fel van cserélve vagy el van írva. A nevek másik csoportja a helyesen beírt nevek, melyek köthetõk egy másik személy vagy cég nevéhez, márkanevéhez. Zuccharini így tett például a disneyland.com-mal, a teletubbies.com-mal és a britneyspears.com-mal is, amelynek begépelése során egy szexoldal hirdetésével szembesülhettek a látogatók.
Az Egyesült Államok szövetségi nyomozói – közel négy éves nyomozás után – szerdán New Yorkban tartóztatták le Zuccarinit az idén márciusban hatályba lépõ jogszabályra hivatkozva. Az elfogadott törvény lehetõséget ad a megtévesztõ webcímeket üzemeltetõk számonkérésére abban az esetben, ha az például szexuális tartalmú oldalra mutat.
Az 53 éves "üzletembernek" nem elsõ alkalommal kell domainügyeirõl számot adnia. Az elmúlt esztendõben a bíróság eltiltotta a Backstreet Boys és a The Wall Street Journal nevével hasonló webcímek bejegyzésétõl.

menu
menu