Legfrissebb hírek az orosz-ukrán háború hatásairól a domain piacon

Legfrissebb hírek az orosz-ukrán háború hatásairól a domain piacon

A már hatodik napja indult invázió elérte a domain piacot is.

Ukrajna arra kéri az ICANN-t, hogy kapcsolja le az orosz legfelső szintű domaineket

Ukrán tisztségviselők sürgős kérést küldtek hétfőn a szervezethez, válaszul arra, hogy Oroszország az internetet támadási felületként használja. A biztonsági szakértők szerint ez nem olyan egyszerű, mint aminek látszik és ez a kérés a civileket is sértheti. Megerősítették, hogy az ICANN még nem válaszolt a kérésre. Az egyik biztonsági cég ügyvezető igazgatója, Bill Woodcock elmagyarázta, hogy a kéréseknek az lenne a hatása, hogy az orosz emaileket és webhelyeket elérhetetlenné tennék kívülről és megnehezítenék az oroszok számára a külső internet elérését. Más biztonsági szakértők is aggodalmukat fejezték ki ezzel kapcsolatban, szerintük az ICANN-nek vissza kell utasítania azokat a felhívásokat, melyekkel visszaélnének a DNS gyökérzónájával. Több amerikai technológia cég, például a Google, Facebook lépéseket tett, beleértve az orosz állami média hirdetéseit, de a szakértők szerint nagy különbség van aközött, hogy nem terjesztenek orosz tartalmat vagy, hogy olyan lépéseket tennének, amivel lekapcsolnák az orosz oldalakat.

Forrás: https://www.cyberscoop.com/icann-ukraine-request-russia-domains-takedown/

UPDATE

Az ICANN nemet mondott erre a kérésre, azt nyilatkozták, hogy a szervezetet az internet működésének biztosítására hozták létre, nem pedig arra, hogy koordinációs szerepét a működés megakadályozására használják fel. A rendszer nem működhet úgy, hogy egyik terület vagy ország kérései alapján, másik terület vagy országon belüli belső műveleteket érintene. Egy ilyen változás pusztító, tartós hatással lenne a globális rendszer bizalmára. Fenntartják a semlegességet, küldetésük nem terjed ki büntető intézkedésekre és szankciók kiszabására.

Forrás: https://domainincite.com/27590-icann-says-no-to-ukraines-big-ask

A CENTR igazgatótanácsa felfüggeszti a RU/РФ TLD koordinációs központ tagságát

A CENTR (Council of European National Top-Level Domain Registries) igazgatótanácsa aggodalommal figyeli az orosz katonai akciókat Ukrajnában és határozottan elítéli a nemzetközi jog és Ukrajna területi integritásának megsértését. Ukrajna nemzeti TLD nyilvántartása a CENTR tagja és a CENTR kiáll az ukránok mellett az orosz invázió elleni küzdelemben. Az információmegosztás kiemelten fontos a CENTR küldetésében és a CENTR igazgatótanácsának meg kell őriznie a közösségen belüli bizalmat. Ezért döntöttek úgy, hogy felfüggesztik a RU/РФ TLD Koordinációs Központ tagságát. Hangsúlyozzák, hogy ez nem az orosz kollégákra irányul, a felfüggesztést a márciusi ülésen fogják értékelni.

Forrás: https://onlinedomain.com/2022/03/01/domain-name-news/the-centr-board-suspends-coordination-center-for-tld-ru-%d1%80%d1%84s-membership/

A Namecheap felszólította az orosz ügyfeleit, hogy keressenek másik domain Regisztrátort

A Namecheap, az egyik legnagyobb domain regisztrátor, kijelentette, hogy a cég továbbiakban nem folytat üzletet az Oroszországban bejegyzett cégekkel és magánszemélyekkel. Ezt már közölték a felhasználóikkal is, ez egy politikai döntés amit meghoztak és ki fognak tartani emellett. A Namecheap emailje arra szólította fel oroszországi ügyfeleit, hogy március 6-ig helyezzék át domain neveiket másik szolgáltatóhoz. A cég azt nyilatkozta, hogy bizonyos körülmények között kivételt tesznek, beleértve a független újságírókat, hírszervezeteket, jótékonysági szervezeteket vagy alapvető egészségügyi szolgáltatókat. A reakciók vegyesek voltak, sokan azzal érveltek ellene, hogy igazságtalanul büntették az orosz állampolgárokat, akik szintén sokan ellenzik az inváziót. A vállalat kitart a döntése mellett, a domaineket nem blokkolják, hanem a domain elregisztrálására kérik meg az orosz ügyfeleiket.

UPDATE

A cég módosította a hét eleji álláspontját, amelyben kitiltotta az orosz felhasználóit, azt nyilatkozták, hogy háborúellenes tiltakozó oldalaknak ingyenes domain regisztrációt és tárhelyet kínálnak Oroszországban és Fehéroroszországban.

Forrás: https://www.vice.com/en/article/4awb8w/namecheap-tells-russian-customers-to-find-another-registrar-due-to-russias-war-crimes

Az IONOS domain regisztrátor is kivonja az orosz ügyfeleit

A társaság igazgatótanácsa közleményben fejezte ki támogatását Ukrajna népe iránt és azt nyilatkozta, hogy az Oroszországgal szembei világméretű szankciók támogatása érdekében nem kötnek új ügyfélszerződéseket Oroszroszággal és megszüntetik a meglévőeket is. Jelenleg vizsgálják a meglévő szerződéseket és pontosítással később fognak jelentkezni.

Forrás: https://domainincite.com/27597-now-ionos-kicks-out-russian-customers

A párizsi székhelyű Gandi támogatja Ukrajnát, de szerintük nem szabad elzárni az oroszokat

A Gandi vezérigazgatója Stephan Ramoin nyilatkozta, hogy elítéli az inváziót és az ukrán kollégák bevonásával dolgoznak Ukrajna támogatásán, de szerinte az internet arról szól, hogy az egész emberiséget bevonja és egy nagyobb cél érdekében dolgozzon és így nem szabad elzárni azokat az orosz és fehérorosz embereket, akik szintén ellenzik a háborút. Az oroszok és fehéroroszok levágása csak ösztönözné a digitális világot, hogy különböző zárt hálozatokat hozzanak létre.

Forrás: https://domainincite.com/27599-gandi-says-it-supports-ukraine-but-wont-cut-off-russians

menu
menu