Kozmetikai termékek hamisítása domainek segítségével

Kozmetikai termékek hamisítása domainek segítségével

A csalók évek óta hamis weboldalakat használnak, amelyek híres kozmetikai márkáknak adják ki magukat.

WhoisXML API kutatói figyelemmel kísérték a DNS rendszert a népszerű kozmetikai márkákkal kapcsolatos tevékenységekkel kapcsolatban. Az eredmények igencsak meglepőek lettek! 2022. június 1. és június 18. között több mint 1900 olyan domain került hozzáadásra, melyek népszerű szépségápolási márkák neveit használják, olyanokat mint például a Nivea, The Body Shop, az Avon vagy a Clinique. Ezen domaneik 1%-a rosszindulatú kampányokban szerepelt.

Év eleje óta 11.000-nél több domain került a tanulmányba, melyek az alábbi grafikonon szereplő népszerű márkák neveit használják valamilyen módon.

A domainek körülbelül 88%-a aktívan 1415 különböző IP címet használ, ezek többsége Észak-Amerikában található. Megvizsgálták ezeknek a domaineknek a digitális forrásait is, a legtöbb csatlakoztatott IP címet a Cloudflare biztosította, majd ezt követte a Google és az Amazon.

A kutatásban elvégeztek egy screenshot elemzést is, ami szerint számos domain parkolt vagy 404-es oldalra vitt, néhány domain pedig szépségápolási termékeket árult, bár ezek nem tulajdoníthatóak legálisan az adott márkákhoz.

A hamisított termékeken kívül adathalászatra, spamküldéshez és rosszindulató programok terjesztéséhez kapcsolódó tulajdonságokra is felfigyeltek a kutatás alatt. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a hamis kozmetikai termékek veszélyesek lehetnek a fogyasztók számára, továbbá a hamis webhelyek negatívan befolyásolják a hivatalos márkát is, így érdemes mindig meggyőződni, hogy milyen oldalról rendel az látogató.

Forrás: https://circleid.com/posts/20220808-beauty-and-the-beast-are-these-domains-possible-vehicles-for-cosmetic-product-counterfeiting

Kiemelt fotó: Kier In Sight / Unsplash

menu
menu