Japán szál a gázai harcokban?

Japán szál a gázai harcokban?

A gázai övezetben most is folyó offenzíva elleni tiltakozásként a Team Evil nevű iszlám hackercsoport egy regisztrációs rendszert feltörve ellenséges hangvételű oldalra irányította az Ynetnews és a Bank Discount oldalakra látogatókat.

Egy iszlám csoportnak a nyomok alapján Marokkóból sikerült betörnie a DomainTheNet nevű vezető izraeli regisztrátor cég rendszerébe. A betöréssel képesek voltak a Ynetnews és a Bank Discount oldalára látogatókat egy Izrael-ellenes szövegeket tartalmazó oldalra irányítani. A támadás valószínűleg válasz a gázai övezetben most is folyó izraeli hadműveletre.

Az akciónak köszönhetően egyes felhasználók az ellenséges honlapokon találták magukat, míg mások zavartalanul elérték az eredeti tartalmakat a két érintett honlapon. A csoport az Ynetnews és a Bank Discount oldalait nem volt képes feltörni. Az első próbálkozások után a hackerek kifinomultabb módszerekhez folyamodtak. Míg először csak az oldalak kinézetének megváltoztatásával próbálkoztak, idővel sikerült megszerezniük egy olyan szerver jelszavát, mely a weboldalak IP címeinek meghatározását is lehetővé tette számukra, mivel a rendszerbe így adminisztrátorként léphettek be. A domain nevekhez tartozó IP címeket megváltoztatva a hackerek már kedvük szerint irányíthatták át az internetes adatforgalmat a saját oldalukra. A támadást a marokkói Team Evil csoport vállalta magára, mely korábban már sikeresen feltört más izraeli oldalakat is (pl. Cellcom, Shilav, BlueSquare). Az Ynet kiderítette, hogy a hackerek weboldalának Japánban található szerverek biztosítottak helyet.

Jon Feder, az Ynet főszerkesztője aggasztónak tartja, hogy a hackerek képesek voltak feltörni a DomainTheNet rendszerét, főleg hogy valós ügyféljelszavak megszerzésével tudták ezt megtenni. Az esetet az Ynet késlekedés nélkül, minden szempontot figyelembe véve fogja kivizsgálni. A DomainTheNet szakemberei közben megtalálták a biztonsági rést, melyet megszüntetve a jövőben megakadályozható lesz a Team Evil, vagy más csoport hasonló próbálkozásai. A világ különböző részein található DNS szerverek frissítése legalább 24 órába telik, ezen időn belül elképzelhető, hogy néhány felhasználó továbbra is a nem kívánatos oldalra jut el, amelyen a hackerek holttestekről és iraki foglyok bántalmazásairól készült felkavaró képeket helyeztek el, valamint egy propagandacélokat szolgáló dal szövegét is, mely többek között az ellenük támadók megbüntetéséről és Isten haragjáról szól.

menu
menu