Itt az idei Global Domain Report!

Itt az idei Global Domain Report!

Az InterNetX és a Sedo átfogó tanulmányt készített.

Immár negyedik alkalommal készült el az igazán átfogó tanulmány a Sedo és az InterNetX összefogásával. A 2022-es év fordulópont volt, hiszen elkezdtünk kilábalni a járvány okozta vészhelyzetből, a domain regisztrációs számok pedig visszatértek a pandémia előtti időkre. Szerencsére az ipar nagyon jól alkalmazkodott a változásokhoz és a domainek iránti kereslet magas, így nincs ok panaszra.

2022-ben 5 új TLD-vel frissült a domain végződések listája, az újonnan érkezők: a day., az .au, a boo., a .rsvp és a .kids. Némelyikkel igen kreatív domain neveket lehet ám létrehozni.

A 10 legnépszerűbb TLD listájában az első pozíció továbbra is vehetetlen, a .com további 1,5%-os növekedést eredményezett. Utána következik a .tk, korábban már írtunk erről a domain végződésről, hogy miért különleges. A német ccTLD a .de továbbra is az egyik legerőbb domain végződése a piacon, a top 10-ben a legerősebb növekedést az afrikai .ga végződés csinálta.

Globálisan a gTLD-k rendelkeznek a legnagyobb piaci részesédéssel az összes típusú tartománykiterjesztés között. Meglepő módon a gTLD-k alatt futó webhelyek több, mint a fele Észak-Amerikában található, de ez magyarázható a .com dominanciájával. Így ebből következően nem meglepő, hogy USA hosztingolja a legtöbb .com-os weboldalt, de a második helyen viszont már Kína áll.

A top 10 gTLD között a legnagyobb mértékban a .shop 48,3%-kal és a .cyou 46.4%-kal nőtt, a geoTLD-k között az .africa domain végződésnél volt a legnagyobb változás az előző évhez képest.

Az új gTLD használatának száma főként Ázsiában és a különböző piaci réseken növekszik. A legtöübb új gTLD főként az innovációhoz és a technológiához kapcsolódnak, a .xyz erre jó példa, ami erős lendülettel növekszik. A növekedést elősegítette, hogy a.xyz az első új gTLD a kripto és NFT kulcsszavakkal rendelkező domain nevekhez.

2023-as kilátások

A Global Domain Report jelentés is azt mutatja, hogy a felhasználók egyre inkább kihasználják a különböző típusú TLD-k regisztrációjának a lehetőségét. Arra számítanak, hogy az új gTLD-k regisztrációja és értékesítése további növekedést fog mutatnia és az xyz. domain erősen nő majd. A prémium domain árak továbbra is emelkednek majd. Elképzelhető, hogy a különböző méretű cégek egyre inkább hajlandóak lesznek beurházni a domain stratrégiájukba, röövidebb és emlékezetesebb domain neveket.

Forrás: https://circleid.com/posts/20230309-a-snapshot-of-the-domain-industry-in-2023

A tanulmány letölthető: https://www.internetx.com/en/global-domain-report/

Kiemelt kép: https://www.internetx.com/en/global-domain-report/

menu
menu