Ítélet a domain név csalási ügyben

Ítélet a domain név csalási ügyben

Egy kanadai céget 10 ezer dollár megfizetésére kötelezték, mert domain nevek igénylőit tévesztett meg.

2008. júniusában az egyesült államokbeli Federal Trade Commission ( FTC, Szövetségi Kereskedelmi Bizottság)  azzal vádolta meg a torontói székhelyű Internet Listing Service nevű céget, hogy az hamisított számlákat és megtévesztő felszólításokat küldött domain név tulajdonosainak, melyben a kereső optimalizálás költségeinek befizetésére szólította fel őket.

A számlák úgy néztek ki, mintha a felhasználó saját domain regisztrátora állította volna ki azokat, azonban csak az Internet Listing Service hamisításáról volt szó. Azok a felhasználók, akik kifizették a kereső optimalizálás költségét, azt az ígéretet kapták, hogy jelentős forgalomnövekedést fognak tapasztalni weboldalukon, ám ez sosem következett be.

Chicago egyik kerületének bírája a társaságot tevékenysége felfüggesztésére kötelezte, valamint a tárgyalás idejére befagyasztotta annak számláit is, ám azóta az ügy végére pont került.

Az ügyben felfüggesztett ítélet született, mely szerint a törvénysértést elkövető társaságnak 4,3 millió dollár kártérítést kellett volna kifizetnie, mivel azonban az Internet Listing Service tulajdonosai ezt nem tudták teljesíteni, az FTC 10 ezer dollárban állapította meg a büntetés összegét.

Az ítélet megtiltja az Internet Listing Service számára, hogy a jövőben azt a hamis látszatot keltse, hogy domain név regisztrációs, vagy kereső optimalizálással kapcsolatos tevékenységek folytatására jogosult, illetve hogy ezért pénzt követeljen domain név tulajdonosoktól.

 

menu
menu