Ismét borsot törtek a Bill Gates orra alá

Ismét borsot törtek a Bill Gates orra alá

Hivatalosan még meg sem jelent a Microsoft legújabb internet böngészője, máris domain kalózkodás áldozata lett: az ie7.com ugyanis a konkurens Firefox-ra mutat.

Az a felhasználó, aki azzal a céllal keresi fel az ie7.com alatt elérhető weboldalt, hogy a Microsoft böngészőjének legfrissebb változatáról szerezzen információkat, igencsak meglepődhet. A domain név alatt ugyanis a versenytárs Firefox egész képernyőt betöltő logója fogadja. Igaz, a képernyő felső részén arról tájékoztatják a látogatót, hogy a Mozilla (a Firefox fejlesztője) nem hozható kapcsolatba a Microsofttal. Az oldalról egyenes út vezet a az alternatív böngésző hivatalos weboldalára, ahonnan a programot is le lehet tölteni. A Microsoft a fentiekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy domain név alatt elérhető tartalomról eddig nem volt tudomásuk.

Tény: az Internet Explorer (IE) piacvezető

A kimagasló, 70% feletti részesedéssel rendelkező böngészőnek hamarosan megjelenik a legfrissebb, 7 verziószámú változata, amely számos újdonságot fog tartalmazni a 6-oshoz képest. A domain-piac szempontjából talán a legfontosabb fejlesztés, hogy a program végre kezelni tudja majd az ékezetes domain neveket is, nem lesz szükség többé kiegészítő programok telepítésére. Sokan bíznak abban, hogy ez végre hozzájárul az ékezetes domain nevek (Internationalised Domain Names, IDNs) népszerűségének növekedéséhez, tekintettel arra, hogy bár számos végződés – így a .hu alatt is – évek óta van lehetőség ilyen tartománynevek regisztrációjára, az igénylések száma elmaradt a kezdeti várakozásoktól. A szakértők többsége egyetért abban, hogy ehhez nagy mértékben hozzájárult, hogy az IE ezidáig nem rendelkezett az IDN-ek kezelésének képességével.

Pimaszság egyik oldalról, hanyagság a másikról?

Az ie7.com tartománynevet az egyesült királyságbeli Digital Dataflow Ltd. még 1999 májusában regisztráltatta. A kezdeti elhanyagoltságot és parkoltatást követően jelent meg alatta az IE jelenlegi legkomolyabb versenytársának számító Firefox-szal kapcsolatos tartalom. Ahogyan arról a domainabc.hu korábban is beszámolt, a Microsoft a közelmúltban az USA-ban több, kártérítésre is irányuló keresetet adott be domain-kalózok ellen. Furcsa, hogy az ezeket megelőző felderítés során az ie7.com nem került a szoftver-óriás látókörébe. Ráadásul, a redmondi szoftverház arra sem hivatkozhat, hogy meglepetésként érte az ie7.com fiaskója: már az ie6.com nevet is harmadik személy regisztráltatta, és az ie8.com regisztrációjával is rég elkéstek.

menu
menu