Idén lett 20 éves a .ca domainvégződés

Idén lett 20 éves a .ca domainvégződés

A John Demco által bejegyzett .ca domain idén májusban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját

A kanadaiak idén május 14-én ünnepelhették a .ca domaintartomány 20. évfordulóját. A végződés bejegyzéséről szóló hivatalos határozatot John Postel, az IANA azóta elhunyt üzemeltetője pontosan húsz évvel ezelőtt küldte el John Demco, a Webnames.co alapítója és a kanadai internetpiac egyik úttörője részére.

John Demco 13 éven keresztül a Brit Kolumbiai Egyetemen található irodájából, külön díj felszámolása nélkül, önkéntes alapon végezte a .ca domainnevek kiosztását és adminisztrációját. 2000-ben a John gondoskodása alatt regisztrált domainnevek száma elérte azt a 100 ezres számot, mely esetében már nehézkessé vált az önkéntes alapon végzett adminisztráció.

2000. decemberében egy non-profit vállalat, a Kanadai Internet Regisztrációs Hivatal (CIRA) vette át a .ca domainnevek kezelését. Az azóta eltelt idő alatt a CIRA több mint 90 regisztrátort hozott létre (beleértve a Webnames.co oldalt is), melyek feladata a .ca domainnevek értékesítése lett. Jelenleg több mint 835 ezer .ca domainnév létezik, amivel a végződés a 13. helyet foglalja el a domainnév világranglistán. John Demco visszavonulása óta is jelentős szerepet játszik a kanadai domainpiacon, mint a CIRA igazgatótanácsának egyik tagja.

„John tevékenysége kiemelten fontos, mivel ő volt az, aki lefektette a .ca domainpiac alapkövét és fejlődése alatt is mindvégig.” – mondta Bernard Turcotte, a CIRA jelenlegi elnöke és vezérigazgatója. „Húsz évvel és majdnem 1 millió .ca domainnévvel később, John még mindig jelentősen hozzájárul a kanadai internetes közösség fejlődéséhez.”

A kanadai magánszemélyek és vállalkozások előnyben részesítik a .ca domainneveket a .com végződésekkel szemben, mivel ez is egy újabb eszköz mellyel kifejezhetik nemzeti identitásukat. Az sem mellékes, hogy a .ca domainnevek árusítása több millió dolláros hasznot termel a kanadai gazdaság számára és ezáltal több ezer munkahelyet teremt. Mindezek az eredmények Mr. Demco elkötelezettségének és előrelátásának köszönhetőek.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a .ca domainnév a Brit Kolumbiai Egyetem saját gyermeke” – mondta Angus Livingstone, az egyetem kommunikációs igazgatója. „Szeretnénk megköszönni John áldásos tevékenységét, ezért róla fogjuk elnevezni az egyetem számítástechnikai központjának oktatási részlegét.”

John Demco számos díjban részesült Kanada internetes identitásának megőrzéséért. 2001-ben kapta meg a CANARIE IWAY díjat, a közösséget szolgáló tevékenységéért, valamint a Kanadai Új Média életműdíjat 2006-ban. Kanada miniszterelnökének jóvoltából abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy 1997-ben a kanadai internet egyik alapítójának választották.

A Webnames.ca is szeretné méltóképpen megünnepelni az évfordulót, ezért az új domainvásárlók féláron juthatnak a kívánt domainnévhez a rendkívüli akció ideje alatt, mely május 14-én, hétfőn kezdődik és május 20-ig, vasárnapig tart.

menu
menu