Érdemes volt oroszt tanulni: jönnek a cirill domainek

Érdemes volt oroszt tanulni: jönnek a cirill domainek

A sunrise időszak már befejeződött, a nyílt szakaszra még várni kell.

A domain nevek felügyeletét ellátó szervezet, az ICANN, az idei év elején engedélyezte az orosz domaintér (.ru) nyilvántartója számára a cirill karakterekkel leírt domain végződés létrehozásának lehetőségét. A «.рф»(.rf – cirill betűkkel) zárt körű regisztrálási szakasza szeptember 16-án ért véget, amelyen az állami szervek, bejegyzett márkák tulajdonosai és sajtó orgánumok vehettek részt. Azonban a nyílt, bárki számára elérhető regisztrálás szabályai még nincsenek teljes körűen kidolgozva, emiatt novemberig mindképp várni kell.
Andrej Kolesznyikov, az orosz Nemzeti Domain Koordinációs Központjának igazgatója nemzetközi konferencián beszélt a nyílt regisztrálás leghamarabbi, novemberi bevezetéséről. „Nehéz pontosan meghatározni, hogy mikor fejeződnek be a szabályok kidolgozásai, a magánszférának novemberig biztosan várnia kell.”

Elsőként egy hónapos időtartamú ún. holland aukciót kívántak bevezetni a bejegyzések árának folyamatos csökkentésére, azonban szeptember 2-án a koordinációs központ tanácsa ezt a felvetést elvetette.

Augusztusi adatok alapján eddig összesen mintegy 17 210 «.рф» végződésű domaint regisztráltak be, ezek közül több mint 6000-et már használnak is. „Ez nem egy rossz mutató” – Kolesznyikov szerint. – „Azt jelenti, hogy nem csak egyszerűen tartaléknak használják a cirill betűs domainneveket, hanem alternatívát jelentenek.” 

menu
menu