Előretörnek a védjegylopók Ázsiában

Előretörnek a védjegylopók Ázsiában

A márkanevek jogosulatlan bejegyeztetése immár Ázsiában is problémát okoz.

Az alacsony ázsiai domain árak elősegítik a védjegyek jogosulatlan használatát az interneten, állítja egy helyi regisztrátor. Jana Lam szerint „a védjegylopás mindig is jellemzője volt az internetnek, és most megjelent Ázsiában is. Ennek legfőbb oka pedig a domain nevek olcsósága.”

Aktív ellenőrzés kellene

Lam elmondása szerint a gyanús webcímeket gyakorta jegyzik be a kínai (.cn), az indiai (.in) és a koreai (.kr) névtérben. Például egy .cn speciális esetben kevesebb mint 400 Ft-nak megfelelő összegért bejegyeztethető (egy évre). A költség így gyakorlatilag nulla, ugyanakkor a látogatókból származó bevétel jelentős lehet. „Minél olcsóbbak a doamainek, annál aktívabbak a védjegy tolvajok, akiket néha már egyszerűen kereskedőnek tekintenek.”. A szakértő úgy véli, egyedül az aktív ellenőrzés és a márkanevek tevékeny védelme jelenthet megoldást.

A Microsoft gyakori célpont

Az elmúlt évben a Microsoft többször kezdeményezett pert amiatt, mert valaki visszaélt a cég vagy termékei nevével. A védjegybitorlók több ezer domaint értékesítettek, pl. olyanokat, mint a WindowsLiveTutorial.com vagy a HaloChamp.com.

menu
menu