Egy új autó árát költötte .hu domainekre egy német cég

Egy új autó árát költötte .hu domainekre egy német cég

Egy utazási iroda egy tucat webcímet regisztrált és vásárolt a .hu domaintérben.

A .hu domaintérben ritkán lehet hallani milliós nagyságrendet meghaladó üzletekről, azonban a napokban lapunkhoz eljutott egy ilyen ügyletről szóló információ. Ezen nem hivatalos információ után keresgetve arra a következtetésre jutottunk, hogy a Reisebuero Ness GmbH. nevű német utazási iroda akár több millió forintot is költhetett .hu domaintérbeli címek regisztrációjára és vásárlására.
A vállalkozás tengeri hajóutakat kínál és információink szerint a magyar piacot vette célba és ehhez igyekszik a lehető legtöbb olyan .hu végű domain nevet megszerezni, amely a tevékenységére utal.

Nagybevásárlással kezdtek

A cég a .hu domaintérben a "nagybevásárlást" még a nyár folyamán kezdte meg. Akkor 15 webcímet foglalt le egy hazai regisztrátornál. A tengeri-hajout.hu, a folyami-hajoutak.hu, a folyamihajout.hu, a folyamihajoutak.hu, a folyami-hajout.hu, a tengeriutazas.hu, a tengeriutazasok.hu, a tengerihajoutak.hu, a hajokorut.hu, a hajokorutak.hu, a tengeri-hajoutak.hu, a cruises.hu, a tengeri-utazas.hu, a tengeri-utazasok.hu és a hajoutazasok.hu domaineket foglalták le és azok mindegyike a cég honlapjára mutat.

Aranybánya a törlés alatti nevek listája?

A lapunkhoz eljutott információk szerint magyarul "tengeri hajóutak"-at jelentő cruise.hu webcímet 5000 Euróért adta el egy egri magánszemély a német vállalkzásnak. Ez az üzlet az eddig nyilvánosságra került .hu végű címek adás-vételek között az ötödik legjelentősebb. A domain nevek nyilvántartásából kierül, hogy az internetes azonosítót két hete iratta át a hajóutakkal foglalkozó cég a saját nevére.
A neve elhallgatását kérő eladó megerősítette az üzlet létrejöttét és elmondta, hogy a domaint alig három hónapja, június elején a törlés alatt álló címek listáján "találta" és így regisztrálta be azt. (Információink szerint korábban a cím egy tengeri hajóutakra pincéreket és egyéb alkalmazottakat toborzó vállalkozásé volt, azonban a cég profilja megváltozott és a névre nem tatrottak igényt.) "Néhány egyéb domainnel is rendelkezem, de azok kisebb értéket képviselnek, de a törlés előtti listát továbbra is szemmel tartom, hátha újabb kincsre lelek ott…" – fejezte be mondandóját az egri fiatalember.

Egy másik domainpár 2500 Euróért kelt el

A téma után kutatva szerkesztőségünk két másik szokatlanul magas áron elkelt .hu domain akvizíciójára is rátalált. A német cég a cruise.hu-n kívül a további két webcímet is megvásárolt alig egy hónapja. A hajout.hu és a tengerihajout.hu címeket egy pest megyei betéti társaságtól vásárolták meg még szeptember közepén. Az üzletet a legjelentősebb domain aukciósház, a Sedo hozta tető alá. A Sedo szeptemberi hírlevele arról számol be, hogy a két szóban forgó címért 2500 Eurót fizetett új tulajdonosa. A domaineket eladó gazdasági társaság portfóliójában közel 100 értékes webcím szerepel még. Ezek között van a bankkereso.hu, az onlinejegyek.hu, az ingyenmotor.hu és a hitelvadasz.hu is.
A cég ügyezetője – akinek nevét kérésére nem hozzuk nyilvánosságra – lapunknak elmondta, hogy az utazási iroda kezdeményezte a domain megvásárlását és a német aukciósház bevonása miatt kissé lassan ment az ügyintézés, de az ügylet mindenki megelégedésével zárult. "Sajnos az árból a 10%-os közvetítői jutalék még levonásra került, illetve adóznunk is kell a bevételből, de örülünk, hogy a .hu domaintér egyik legjentősebb domain üzletében részt vállalhattunk." – mondta a cégvezető.

A domainek német párja "rekordlistás"

A hajós utazásokkal kapcsolatos webcímmel nem most találkoztunk először. 2004. februárjában honlapunk is beszámolt arról az ügyletről, amelyben a tengeri hajóutak jelentéssel bíró német webcím, a Kreuzfahrten.de 70000 Euróért kelt el. Ezt az üzletet a német domaintérben a 6. legjelentősebb adás-vételként tartják nyilván, azonban ez a közel két éve aláírt szerződés nem hozható összefüggésbe a most bevásárló céggel.

menu
menu