Egy szuper domain ereje: Candy.com

Egy szuper domain ereje: Candy.com

A candy.com domain nevet sok egyszavas domaihez hasonlóan bármilyen cég használhatta volna.

A candy.com domaint 2009-ben egy domain befektető adta el 3 milliárd dollárért+jutalékért, a vevő logikusan egy olyan webhelyet hozott létre, amelyen édességet árult.

Idővel ez a cég más vizekre evezett, ugyanis hűtött tejtermékeknek és kenyérféléket árusító cégeknek hozott létre egy logisztikai rendszert, amit később ugyanezen oldalán értékesített is. Év elején egy új cég jelentkezett be a domain név megszerzésére. Sikerült is nyélbe ütni az üzletet és a candy.com már sporttémájú nem helyettesíthető tokenekkel foglalkozik. Az NFT-k vagyis a nem helyettesíthető tokenek „“smart-contract” formájában lévő szoftverkódból állnak, amelyek közvetlenül szabályozzák a digitális pénznemek vagy eszközök átadását a felek között bizonyos feltételek mellett.  Miután az intelligens szerződés kódját megírták, véglegesen beépül egy blokklánc tokenjébe, amely a digitális kreatív alkotás tulajdonjogának nem reprodukálható digitális tanúsítványaként szolgál.” (https://arsboni.hu/nft-muveszet-es-szerzoi-jog/) Egyszerűbben fogalmazva, szuper példa, hogy az NFT használatával tulajdonná válhat egy olyan dolog, ami korábban a digitális hamisítás lehetősége miatt, nem válhatott volna.

A candy.com sokat szerepelt a sajtóban is, például nyáron a Major League Baseball szerződést kötött velük MBL témájú NFT-k eladásáról.

Nagyon fontos kiemelni, hogy az elmúlt néhány évben rengeteg olyan egyszerű, kategória meghatározó domain volt, amelyek márkanevekké váltak. Jó példa erre, hogy a carrot.com nem árul sárgarépát, a hippo.com biztosításokkal, a badger.com pedig kriptográfiával foglalkozik.

Forrás: https://domainnamewire.com/2021/10/28/candy-com-the-power-of-great-domain/

Kiemelt kép: Joanna Kosinska / Unsplash

menu
menu