Egy év alatt duplázódott a domain nevek értéke

Egy év alatt duplázódott a domain nevek értéke

A Domain Name Journal kimutatása szerint az elmúlt egy esztendőben duplájára emelkedtek a domain nevek értékei.

Az elmúlt hónapban több olvasói levelet kaptunk, amelyben arról panaszkodott, hogy az évek óta hétről-hétre közölt domain eladási toplista és az ahhoz kapcsolódó elemzés nem található meg oldalunkon. A listát a Domain Name Journal szakportál állítja össze és a magazin a szerzői jogok birtokosaként 2005. december 31-ig adott közlési jogot lapunk számára. Sikeres tárgyalásokat követően ismét jogot szereztünk a listák heti publikálására, így a jövőben ismét hetente jelentkezünk a toplistával.

Mostani cikkünkben az idei év első öt hetének fejleményeiről számolunk be.
2006. januárjában bombaként robbant a hír, mely szerint a legértékesebb webcím, a sex.com gazdát cserélt. A domain a CNN információi szerint 12 millió dollárért, más hírforrások szerint 14 millió dollárért kelt el. Bármelyik hír is igaz a 2006-os évben megdőlt a business.com által 7 éve tartott 7,5 millió dolláros rekord eladási ár.
A domainpiac első öt hetének "eredményeit" fürkészve látható, hogy egy nagyon erőteljes kezdést produkált domainpiac. A közel 40 napot felölelő időszakban 20 000 $ felett összesen 51 webcím cserélt gazdát. Ugyanerre az eredményre – vagyis, hogy az első ötven helyen csak 20 000 $ felett eladott domain eladások szerepeljenek – a tavalyi évben április közepéig kellett várni.
Ha a 2005-ös és a 2006-os év első öt hetében a legdrágábban eladott 20 webcím árának árát hasonlítjuk össze akkor is azt az eredményt kapjuk, hogy a domainpiac a tavalyi év azonos időszakához képest duplán teljesít. Tavaly a 20 legdrágábban eladott cím átlagára 59 350 $ volt, ugyanez a mutató az idén 840 000 $, de ha az összesítésből kivesszük a torzító 14 millió dolláros sex.com eladási árát, akkor is 123 000 $-os átlagárat kapunk.
A rövid elemzés alátámasztja, hogy a domain nevek értéke közel háromszorosára emelkedett az elmúlt egy esztendőben. Az idei évben várhatóan megjelennek az .eu végű címek is a piacon, ami tovább élénkítheti a domain nevek kereskedelmét.

2006. év összesített domain eladási toplistája

[file=rek2006.html]

Az árak az aktuális árfolyamok alapján kerültek átszámításra!
A toplistákat a Domain Name Journal engedélyével közöljük!

menu
menu