Domainmaffia kezében az orosz olimipia?

Domainmaffia kezében az orosz olimipia?

Miután Szocsi városa bekerült a 2014. évi téli olimpiai játékok megrendezésére pályázó városok közé, számos olyan domainév került regisztrálásra, mely tartalmazza a Fekete-tenger mellett található város nevét

Egy a sok ilyen domainnév közül a ’sochi.info’, melyhez egy szerencsés vásárló alig 100 euróért jutott hozzá, értéke viszont mára a sokszorosára nőtt. A tulajdonos szeretné legalább 3 millió dollárért eladni a kérdéses domaint.

A domainnév spekulánsok számára létkérdés, hogy képesek legyenek felismerni, sőt akár megjósolni a jövőbeli domainpiaci trendeket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint egy bizonyos Nikolai Odintsov esete, aki néhány évvel ezelőtt kérelmezte a ’sochi.info’ domain regisztrációját. Akkoriban ez a domainnév nem igazán tartozott a legkeresettebbek közé, az idők azonban változnak. Ma már egyesek hajlandóak 600 ezer dollárt is fizetni a domainért, a szerencsés domainbirtokos azonban még kivár, mivel szeretne ennél sokkal többet, akár 4 millió dollár körüli összeget kapni a domainnévért.

„Miután Szocsi városát hivatalosan is beválasztották a 2014. évi téli olimpia megrendezésére esélyes városok közé, rövid idő alatt ezernél is több olyan domainnév került regisztrálásra, melyek tartalmazzák a város nevét. A végső nyertes kiválasztását nem csak a domainregisztrátorok várták feszült figyelemmel, hanem az ún. ”önkényes domainfoglalók” is. Amint a döntéshozók hivatalosan is bejelentették, hogy a orosz város rendezheti meg Oroszország történelmének első téli olimpiáját, szinte azonnal további ötven kapcsolódó domain került regisztrálásra. Ezek után nem kis kihívás vár azokra akik az eseményhez kapcsolódó domain vásárlásán törik a fejüket, ugyanis a legtöbb ilyen domainnév már foglalt lesz." – mondta el Andrey Vorobyov, egy oroszországi internetregisztrátor.

Andrey szerint a ’.ru’ domainpiac korábban sosem tapasztalt fellendülési szakaszba érkezett. A tavalyi évben az új domainnevek regisztrációja 60%-os növekedést mutatott.

"Domainmaffia"

Oroszországban egyre többen jönnek rá, hogy az orosz vagy akár az angol szótárakból vett egyszerű szavak domainnévként való felhasználása jövedelmező is lehet. A helyi domainregisztrátorok azonban látják az üzlet sötét oldalát is: az önkényes domainfoglalók között valóságos háború dúl egy-egy domainnév tulajdonjogáért. Larisa Shevchenko a saját bőrén tapasztalhatta meg ezt, ugyanis közel 7 éves domainregisztrátori pályafutása alatt nem egy esetben kapott fenyegetéseket domainfoglalóktól, akik szintén meg akartak szerezni bizonyos domainneveket, melyekkel Larisa is kapcsolatba került.

A domainfoglalás a jelek szerint meglehetősen kockázatos üzlet. Olyan ügyek is ismeretesek a hatóságok előtt, melyekben a domainfoglalók fizetség helyett alapos verésben részesültek. Előfordul olyan eset is, hogy valaki hajlandó fizetni a lefoglalt domain tulajdonjogáért, ilyenkor azonban a vásárlónak mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Az önkényes domainfoglalók gyakran olyan domainneveket regisztráltatnak, melyek egy már bejegyzett márkanévhez kapcsolódnak. A márka tulajdonosa csakis bírósági úton szerezheti meg a kérdéses domainnevet. A szótári szavak, a személynevek és a városnevek azonban jogi értelemben szabadon regisztrálhatóak.

Az oroszországi domainpiaci helyzet egyre súlyosabbá válik, mivel a domainfoglalók az orosz szótári szavak több mint felét magukénak tudhatják és úgy hírlik, hogy nem elégednek meg ennyivel. A legújabb divatnak megfelelően tömegesen regisztrálják az orosz személyneveket is.

menu
menu