Domainlopás Magyarországon

Domainlopás Magyarországon

Vételi ajánlatának elutasítását követően egy személy egy domain név jogtalan megszerzését kísérelte meg. Az ügyben eljáró regisztrátor leleményessége folytán azonban az ügy rendőrségi feljelentéssel zárult.

Az esetre a magyarországi domain regisztrációs rendszer sajátosságai miatt derült fény. A hazai domain nyilvántartásban bármelyik regisztrátor szervezet láthatja a másik hasonló szervezet domainjeit és minden ahhoz kapcsolódó dokumentumokat, beleértve az aláírási címpéldányokat és a cégbírósági végzéseket is, amivel a regisztrátor szervezet munkatársa az ISZT munkatárásának igazolja, hogy a domain-en történt módosítások jogosak. Az ISZT munkatársa jogosult elbírálni adott módosítás vagy új regisztráció megalapozottságát. A teljes ügymenet a regisztrátorok számára elérhető archívumban visszakereshető.

Az ügyfelek tájékoztatása érdekében a rendszer minden fontosabb műveletrőé e-mailt küld a regisztrátor szervezetnek és a domainhoz hozzárendelt kapcsolattartó személynek is. A többszörös biztonság miatt nehéz illetéktelen módosításokat végrehajtani. Amennyiben mégis megkíséreli azt valaki abban az esetben az okiratok hamisítása "elkerülhetetlen".

A domain tulajdonosa nem tudott a módosításról

Az eset 2005 június 12-én kezdődött, amikor a szokásos ügymenetnek megfelelően domain regisztrációk és átkérések folytak egy budapesti irodában. Ekkor az érintett domaint átkérte egy másik regisztrátor szervezet. Mivel az adminisztratív kapcsolattartó (ez esetben a tulajdonos) személy is kapott egy email-t, rögtön felhívta az eljáró irodát, hogy ilyen tartalmú megbízásról nem tud, de közölte, hogy szeretné kideríteni ki áll az ügy hátterében.

Egy regisztrációkkal foglalkozó cég is gyanúba keveredett

Az átkérést tartalmazó elektronikus levélből kiderült, hogy a domain tulajdonosa változatlan viszont a domainnel kacspolatos ügyek végrehajtására felhatalmazott kapcsolattartó személy módosítására nyújtottak be kérelmet. Az e-mailt további részéből kiderült egy regisztrátori berkekben – nem éppen jó hírnevéről – ismert Bt. részvétele is. A cég, mint technikai kapcsolattartó és mint zónafelelős jelent meg a domain nyilvántartásban.

Az aláírások túlságosan hasonlítottak

A módosítás során – az új regisztrátorhoz – benyújtott megrendelőlap és aláírási címpéldányt összehasonlítása során megállapítható volt, hogy, hogy a két dokumentumon található aláírás pontosan megyegyezik: a szignó betűinek dőlése, görbülete, vonal vastagsága is egyforma volt.

Ezek alapján a korábbi regisztrátor iroda munkatársai feltételezték, hogy a Bt. megszerezte a domain jogos tulajdonosának aláírási címpéldányát és arról az aláírást számítógépes képmanipuláslás segítségével beillesztették a módosítási kérelmet tartalmazó igénylőlapba. Az így elkészült túlságosan is tökéletes hamisítványt feltöltötték, majd leadták az átkérési kérelmet.

A csapda

Az ügyet felfedező regisztrátor – a .hu domainek nyilvántartói feladatait felügyelő ISZT munkatársaival egyezeteve – úgy határozott, hogy a nyilvánvaló okirat hamisítás és lopás ellenére engedik, hogy a domain az új regisztrátorhoz kerüljön. Ezzel megerősítve a jogsulatlan átkérőt abbéli hitében, hogy az ügy zökkenőmentesen halad a maga újtán. 2 nappal később a módosítás jóváhagyásra került, az iroda pedig figyelemmel kísérte a további történéseket. Két nappal később a várakozás meghozta gyümölcsét, újabb módosítási kérelem érkezett, amelyben az eredeti tulajdonos Kft. lemondott a domainről W. Norbert javára. A lemondó fél aláírása az ügyben már szokásosnak mondható hamisítvány, ezen kívül minden hitelesnek tűnt. A módosítást engedélyezték az ISZT munkatársai, a csatolt dokumentumok a regisztrációs rendszerbe ismét bekerültek.

Csalás csalás hátán?

Egy hét elteltével újabb nem várt fordulatot hozott az ügy: W. Norbert lemondott a domain-ről egy bizonyos S. Attila javára. S. úr neve az jogos tulajdonos előtt nem volt ismeretlen, hiszen korábban a domain-re vonatkozó vételi ajánlatot tett, amelyre elutasító választ kapott.

Feltételezhető, hogy a domain megszerzése érdekében a domaint használatára vágyó S. Attila megbízta a domain regisztrációs ügyekben jártas Bt.-t (vagy csak annak munkatársát W. Norbertet), hogy szerezze meg neki az kívánt címet.

Minden visszaállt az erdeti állapotba

A feljelentést követően a domain visszakerült jogos tulajdonosábak kezelésébe, aki írásos nyilatkozatot tett arról, hogy az adott webcímre vonatkozóan semmilyen módosítási kérelmet nem írt alá.

A világ minden pontján fordulnak elő hasonló esetek, azonban a legtöbb domain tartományban nincs emberi erővel történő ellenőrzés a módosítások alkalmával. A mások jogait nem tisztelők számára a domain nevek értékének növekedésének köszönhetőenegyre nagyobb a kísértés.

A hírt a jogiforum.hu cikke nyomán és engedélyével publikáltuk.

menu
menu