Domain csalások rekordszinten

Domain csalások rekordszinten

A WIPO összesen 2.696 tavalyi esetről tud.

A Szellemi Tulajdon Világszervezet (World Intellectual Property Organisation, röviden WIPO) által a napokban kiadott jelentés szerint az elmúlt évben rekordmennyiségű esetben történt visszaélés ismert domain nevekkel kapcsolatban. A jelenség – melyet cybersquatting néven ismerhetnek a domain világban jártasabbak – sok fejfájást okoz a márkatulajdonosoknak, ugyanis ilyen esetekben a következő történik: egy bűnöző, vagy bűnözői csoport jól ismert márkák domain nevét, vagy azokhoz megtévesztő módon hasonló domain neveket foglalnak le, majd megpróbálják azokat horribilis összegekért eladni a márkatulajdonosnak.

A WIPO szerint a 2009-es év adataihoz képest 28 százalékos növekedés volt tapasztalható a tavalyi év során napvilágra került visszaélések számában. Az eddigi rekord a 2008-as év adataihoz kapcsolódott, ám a tavalyi évben ennél 16 százalékkal több visszaélésre derült fény. A felmérésben összesen 2.696 eset szerepel, melyek 57 különböző országban kerültek rögzítésre.

A szervezet által készített jelentésben az is szerepel, hogy az esetek 91 százalékában (összesen 4.370 domain név esetében) volt bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy megvalósult a domain nevekkel való visszaélés. Ezekben az esetekben a WIPO döntőbizottsága kivétel nélkül az eredeti márkatulajdonosok javára ítélt. A bűnözők által leginkább kedvelt területek közé tartoznak a kiskereskedelmi, banki és pénzügyi, biotechnológiai és gyógyszeripari, az internettel és az információs technológiával (IT), valamint a divattal kapcsolatos domain nevek. A csalók előszeretettel vesznek célba mindenki által jól ismert óriásvállalatokat is, mint amilyenek például az AOL, Cisco, eBay, Facebook, Google, Twitter és Wikimedia mögött álló vállalatok.

Francis Curry, a WIPO főigazgatója szerint valószínűleg a domain nevek számának növekedése magyarázhatja az esetek számának rendkívüli emelkedését, más lehetséges okokat azonban egyelőre nem tudott felsorolni.

menu
menu