Csapda: ajándék pendrive domain névhez

Csapda: ajándék pendrive domain névhez

Ügyesnek nevezhető csalás gyanús esetre derült fény Új-Zélandon.

Időről-időre akadnak olyan csalók, akik megtévesztő módon próbálják rávenni a domain tulajdonosokat, hogy fizessenek nekik. Legutóbb az új-zélandi (.nz) névteret használók kaptak regisztrációra felszólító leveleket.

Variációk egy domain névre

A levél küldője az érvényes webcím egy variációját kínálja. Például, ha valakinek a címe „webhely.co.nz”, akkor a „webhely.net.nz” ajánlják neki két éves szerződéssel és egy ingyenes mp3 lejátszóval. tehát nem megújításra, hanem új regisztrációra szólítanak fel. A probléma csak az, hogy a kért díj irreálisan magas.

[file=907_1.html]

Számoljunk!

Kétévnyi regisztráció az .nz névtérben egy átlagos szolgáltatónál 85 dollár. Egy 128 Mb-os USB mp3 lejátszó piaci ára pedig 58 dollár körül alakul, vagyis a kettő együtt 143 dollár. Ennek fényében már látható, hogy a levél küldője által felszámított 225 dollár jóval több, mint amennyi a regisztráció és az "ajándék" pendrive külön-külön lenne…

Visszaeső domain csaló?

Sajnos mindig akadnak, akiknek nem tűnik fel a csúsztatás és – akár figyelmetlenségből – rögtön fizetnek. Ezért éri meg a csalóknak ezt a trükköt bevetni. A mostani levélküldő cég korábbi vezetőjére és partnerére is több millió dolláros bírságot szabtak ki korábban. Úgy látszik azonban, ez még mindig nem elég visszatartó erő az ügyeskedőknek. Így nem marad más: a domain tulajdonosoknak kell vigyázniuk, és kétszer is megnézni a számlát, mielőtt valamit kifizetnének!

Forrás: Juha Saarinen blogja

menu
menu