Cégnevek domainként és fordítva

Cégnevek domainként és fordítva

Kiváló marketinges eszköz lehet, ha a cégnevünk egy webcím, azonban ennek hátulütői és butktatói is lehetnek...

Egy-egy új cég megalapításakor gyakran gondot okoz egy jó cégnév megválasztása, mivel a gazdasági társaságok neveiről rendelkező jogszabály (a cégnyilvántartásról, a cégnyilvánosságról és a bírósági cégeljárásról szóló 1997. évi CXLV. törvény) nem ad lehetőséget arra, hogy egy már meglévő vagy már korábban megszűnt nevet újra bejegyezzen a cégbíróság.
A probléma megkerülésére az internetben járatos cégalapítók gyakran egy áthidaló megoldást választanak: bejegyeznek egy webcímet, mint magánszemély (pl. kalapacsegyengeto.hu), majd a webcímmel azonos nevet adják a cégnek (pl. kalapacsegyengeto.hu Bt.). A bejegyzést követően a magánszemély lemond az új vállalkozás javára a domainről. Az élelmesebbek akár apportként is bevihetik a vállalkozásba az internetes azonosítót, amely jelentősen csökkentheti a cégalapítás tényleges költségeit.
Az eddigi gyakorlat szerint a bejegyzési kérelmet elbíráló cégbíró a cégnév miatt nem utasítja el a kérelmet, mivel az nem megtévesztő módon hasonlít a már létező társaság nevéhez.
A legnagyobb előnye az ilyen cégnévnek, hogy a bemutatkozáskor, számlák kibocsátásakor, kérésekor, stb. minden esetben találkozik a másik fél a cég honlapjának címével és ennek hatására kíváncsiságból gyakran felkeresi az oldalt…
A cégbíróság adatbázisa és a domain regisztrációs nyilvántartása szerint a lehetőséggel eddig több száz cég élt. Ezek között található az akiss.hu Bt, az nnt.hu Kft., www.kincs.hu Bt., a www.hegyvidek.hu Kft., a www.bank.hu Kft és a netmarketing.hu Bt. is.
Néha azonban hiba csúszik a gépezetbe és a cégbejegyzés előtt nem foglalják le a domaint vagy nem, vagy csak felületesen ellenőrzik hogy a kiszemelt név szabad-e domainként és más webcímével azonos nevet adnak a cégnek. Ilyen esetekben pontosan az ellenkezője történik annak, mint ami célként ki volt tűzve: a vállalkozás – hacsak nevet nem változtat – egész története során egy másik vállalkozást vagy honlapot fog "reklámozni".
A magyar domain tartomány (.hu) sajátossága, hogy a cégnévvel megegyező domain neveket un. prioritásos, azaz gyorsított eljárás keretében is megkaphatják a cégek. A vitás domainügyekben döntést hozó ISZT Tanácsadó Testület azonban már több esetben is elutasított az esettel kapcsolatos beadványokat. Így járt az exit.hu Bt is, amelynek ügyében a TT az alábbi módon fogalmazott: "Amennyiben a cégbíróság a cég nevét vagy/és rövidített nevét úgy jegyezte be, hogy az ténylegesen tartalmazza a .hu elemet, úgy a Delegációs és Regisztrációs Szabályzat szerinti prioritást csak a .hu betűsorozatot is tartalmazó név vonatkozásában szerezhet."
Hasonlóan járt a Autóalkatrész.hu Kft. is az áltla kérelmezett Autoalkatresz.hu címmel,
A módszer egy ötletes és eredményes marketing eszköz lehet a cégek számára, azonban érdemes körültekintéssel és előre gondolkodással kiválasztani a cég- és domain nevet…

menu
menu