Blama: ellopták a domain nevek felügyeletét ellátó szervezet webcímét

Blama: ellopták a domain nevek felügyeletét ellátó szervezet webcímét

Az iana.com, az iana-servers.com, az icann.com és az icann.net címeket felkereső látogatók egy ideig török hackerek üzenetét láthatták.

A magát „NetDevilz”-ként azonosító hacker csoport június 26-án rövid időre átvette két, az Internet működésében kulcsszerepet játszó szervezet domain nevének működését. – derül ki a hacker támadások naplózására szakosodott. zone-h.org honlapról.
Az Internet Assigned Numbers Authority (IANA) és az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) hivatalos honlapjai icann.org és az iana.org címek alatt érhetőek el, azonban több más domain név alatt is megtalálható a domain nevek kiosztásában és felügyeletében fontos szerepet játszó szervezet honlapja. Ilyenek az iana.com, az iana-servers.com, az icann.com és az icann.net. Ezen címek felügyeletét vette át ideiglenesen a török programozói csoport. A domain neveket egy olyan oldalra irányították át, amelyen az alábbi szöveg volt olvasható:

„Gondolhatjátok, hogy kézben tartjátok a domain neveket, de nem! Mindenki rosszul tudja! Mi tartjuk ellenőrzésünk alatt a domain neveket és még az ICANN-t is. Nem hisztek nekünk?”

Az indíték nyomában
Az ICANN tevékenységének az utóbbi napokban nagy sajtó visszhangja volt. A szervezet az elmúlt héten Párizsban megtartott 32. vándorgyűlésén határozott arról, hogy zöld utat ad a domain végződések liberalizációjának, vagyis a jövőben akár .paradicsom vagy .hajotores végű webcímek is lehetnek a Neten. Ez a döntés több érdekcsoport számára is kellemetlen lehet. A török hackerek tevékenységéről egyelőre nem igazolódott be, hogy az elmúlt napokban meghozott döntés váltotta-e ki azt vagy egy általános ellenszenv miatt támadták meg az Internet egyik kulcsfontosságú szervezetének honlapját.

A zone-h.org jelentése

Az ICANN-ról magyarul

 

menu
menu