Berlusconi elperelte, majd elbukta domain nevét

Berlusconi elperelte, majd elbukta domain nevét

A volt olasz miniszterelnök médiavállalata nem újította meg időben a Mediaset.com domain nevet, így az más kezelésébe került.

Olasz újságok jelentése nyomán látott napvilágot a hír, mely szerint a Mediaset, a Silvio Berlusconi érdekszférájába tartozó médiavállalat néhány napja hivatalosan is elvesztette a mediaset.com domain nevét.

A cég elmulasztotta megújítani domain nevét, így annak érvényessége lejárt és azt egy szemfüles személy, Didier Madiba lefoglalta azt. A Mediaset panaszt nyújtott be a domain nevekkel kapcsolatos jogviták eldöntésére jogosult szervezethez, az ENSZ égisze alatt működő World Intellectual Property Organizationhoz (Szellemi Tulajdon Világszövetség). A médiacézár jogászai szerint Madiba rosszhiszeműenfoglalta le a domaint. A WIPO azonban lesöpörte a médiavállalat panaszát, mondván Madiba semmi jogszabályba ütközőt dolgot nem követett el és minden szempontból a domain név jogos használójának tekinthető.

Az ügy külön érdekessége, hogy 2008-ban a sajtócézár cége egy hasonló vitarendezési eljárás keretében szerezte meg a domaint. Akkor sikerült a rosszhiszemű használatot bizonyítani az akkori domain használóval szemben.

A domain néven található tartalom arról árulkodik, hogy Madiba olyan szórakoztató elektronikai eszközök árusítására akarja felhasználni a domain nevet, melyek „média szett” gyűjtőnéven ismertek. A Mediaset.com oldal azért is kitűnő választás, mivel a „média” és „set” szavak külön-külön annyira hétköznapi értelműek, hogy nem esnek szabadalmi oltalom alá.

 

A honlap aktuális tartalma
A honlap aktuális tartalma

 

 

 

Berlusconi ügyvédei nyilván nem hagyják annyiban a dolgot és az első adandó alkalommal meg fogják támadni a döntést a bíróságon, ám az sem elképzelhetetlen, hogy ehelyett egy akkora összeget fognak kínálni az általuk sikeressé tett domain nevért cserébe, amelyet Madiba minden bizonnyal nem fog tudni elutasítani.

menu
menu