Belső emberek "nyúlják le" a jó domaineket?

Belső emberek "nyúlják le" a jó domaineket?

A gyanú szerint belső emberek kaparinthatják meg a domainneveket az azokat regisztálni kívánók elől.

Az ICANN vizsgálja, hogy vajon lehetséges-e az, amit egyre több gyanús eset feltételez, miszerint valakik “belső emberként” nyújtanak segítséget domainnevek megkaparintásához, épp mielőtt azokat magánszemélyek vagy vállalatok regisztálni szeretnék.

Az ICANN biztonsági tanácsadó bizottsága egyfajta “megelőző domain felvásárlásként” hivatkozik a jelenségre és a tőzsdei ügyletekhez hasonlítja azt, mely esetekben a brókerek a negatív vagy potizív árváltozásokat megelőzően (és azoknak megfelelően) részvényeket eladnak vagy épp ellenkezőleg, megveszik azokat.

Sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy mikor rákeresnek egy bizonyos domainnévre, azt találják, hogy az akkor még nem lett regisztálva, viszont úgy gondolják, hogy ráérnek egy későbbi időpontban jelezni regisztrációs igényüket. Mire visszatérnének, hogy megvásárolják a kívánt domainnevet, azt látják, hogy az addigra elkelt. Ez több, mint gyanús és azt hihetnénk, hogy valaki, akinek hozzáférése van a felhasználók domainkeresési adataihoz, arra használja ezeket az információkat, hogy az értékesebbnek ítélt oldalakat megkaparintsa a felhasználó orra elől. Az illetőnek ezek után már csak annyi a dolga, hogy jókora hasznot húzzon abból, hogy a vásárlási ár többszöröséért eladja a domainnevet annak a magánszemélynek vagy vállalatnak, amely érdeklődést mutat iránta. Ez teljesen eltér a domainspekulánsok gyakorlatától, mivel ebben az esetben a domainre elsőként lecsapó személynek nincs vesztenivalója, mivel pontos információkkal rendelkezik arról, hogy a kérdéses domain iránt a közeljövőben megnövekedett érdeklődés mutatkozik.

Bár a feltételezés még nem nyert bizonyítást, az ICANN bizottságának véleménye szerint az ügy “sötét árnyékot vet a domainregisztrációs folyamatban részt vevő szervezetek tevékenységeire, valamint az egész domainnév közösségre”. A bizottság éppen ezért szeretné elejét venni annak, hogy a feltevés végül bizonyossággá váljon.

A bizottság szerint a belső emberek különféle vírusok és egyéb kémprogramok segítségével gyűjthetik a számukra szükséges információkat a megszerzésre érdemes domainnevekről. Az is elképzelhető, hogy épp azok az oldalak veszélyesek, melyeken a gyanútlan felhasználók ellenőrizhetik, hogy a kívánt domainnevek foglaltak-e. A bizottság szerint azonban a puszta véletlen is közrejátszhat ezekben az esetekben.

Az ICANN jelenleg bizonyítékokat gyűjt arról, hogy vajon tényleg történt-e ilyen elítélendő cselekedet. Amennyiben igen, a szervezet megvizsgálja azt, hogy milyen döntések meghozatala szükséges a domainszerzés ilyen módjának visszaszorításához.

menu
menu