Az oroszok ragaszkodnak a "virtuális Szovjetunióhoz"

Az oroszok ragaszkodnak a "virtuális Szovjetunióhoz"

Az ICANN eltörölné, az oroszok megtartanák a vitatott végződést.

Az orosz internet rajongók vitában állnak az ICANN döntéshozó testülettel a szovjet múlt egyik „őskövületével”, a ’.su’ domainnel kapcsolatban, melyet még a Szovjetunió felbomlása előtt osztottak ki az országnak.

Az amerikai testület, az ICANN véleménye szerint a domain idejétmúlt és megérett a törlésre. Vannak azonban jó páran, akik még mindig használják a végződést, még ha csak nosztalgiából is. Ők a domain megmaradásáért küzdenek.
Bár a SZU felbomlása óta eltelt 16 év, a ’.su’ domain egyre népszerűbb az üzleti szférában, klubok és politikai csoportok körében. A domain megőrzését kérő lobbisták saját elmondásuk szerint kapcsolatba léptek az ICANN képviselőivel, hogy céljukat elérjék. Mint azt Alexei Platonov, a független Orosz Közhálózatok Intézménye (Russian Institute of Public Networks) szervezet elnöke elmondta: „A domainnek saját közössége, valamint történelme van. Egészen eredeti, emellett olyan dolgokat kínál, melyeket más domain nem tud biztosítani.”

A domaint még az internet forradalom hajnalán, 1990. szeptember 19-én osztották ki a Szovjetuniónak. A SZU 15 hónappal később szűnt meg létezni. A rendszerváltás után a hivatalos orosz domain a ’.ru’ lett, mely az orosz felhasználók körében a legnépszerűbb domain, azonban még mindig vannak akik a ’.su’ domain alá kérik regisztrációjukat. Ma több mint tízezer ’.su’ domain létezik, melyből 1500-at ebben az évben regisztráltak. Az ICANN azonban eltökélte, hogy megtisztítja az internetet az elavult domainnevektől.

Pro és kontra

Az országok elfogadott és hivatalos két betűs domainneveit egy nemzetközi lista tartalmazza, melyet ISO 3166-1 listának neveznek. A SZU már nincs ezen a listán, ezért elvileg a .’su’ domainnek is el kellene tűnnie, éppúgy mint a ’.cs’ domainnek, mely Csehszlovákia domainneve volt, egészen annak 1993-as szétválásáig. Miután Zaire neve Kongói Demokratikus Köztársaságra változott, a ´.zr’ domain törlésre került. A ’.su’ domain 1992-ben került le erről az ISO listáról, így attól a naptól kezdve a lista kritériumai szerint nincs létjogosultsága. Az ICANN szeretné megőrizni az internet stabilitását, ezért érvel a domain eltörlése mellett.

A lobbisták a parázs vitában azzal válaszoltak, hogy mind a mai napig más olyan domainnevek is használatban vannak, melyek a listán nem szerepelnek. Ilyen példának okáért a ’gb’ domain, mely Nagy Britannia listán szereplő végződése, mégis a listán nem szereplő ’.uk’ domain a legáltalánosabban használt végződés a nagy britannia-i internet felhasználók körében.

Az orosz fél azonban kijelentette, hogy természetesen nem kívánnak internetes hidegháborút kirobbantani a vita kedvéért. „Nincs bennem aggodalom a helyzettel kapcsolatban, a vita barátságos hangnemben zajlik.” – mondta Alexei Soldatov, az egyik orosz független csoportosulás, az Alapítvány az Internet Fejlődéséért szervezet elnöke.

menu
menu